3 Haziran 2017 Cumartesi

Öksürüğün Nedenleri ve Tedavisi


Öksürük ve Nedenleri

Öksürük; solunum yolları zarlarının rahatsızlığı sebebiyle ciğerlerdeki havanın birdenbire ve gürültülü bir sesle dışarı çıkmasıdır. İşte öksürüğün nedenleri ve tedavisi için şifalı bitkiler hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır. Fakat bundan önce öksürüğe neden olan etkenlere değinmemiz gerekir böylelikle öksürüğü önlemek için nedenler hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Bademcik iltihabı, grip, aşırı sigara içmek, soğuk içecekler yüzünden göğsü üşütmek, boğmaca, astım gibi birçok sebep öksürüğe neden olmaktadır. Solunum yollarının iç yüzünü yapan zarlar iltihaplandığında, mukus salgısı artmakta ve bu zarın kolaylıkla tahriş edilebildiği görülmektedir. Öksürükle mukusun fazlası dışarı atılmaktadır.Öksürmek zorunda kalan kişi, önce derin bir soluk alır, sonra ses telleri aralarındaki aralığı kapatıp ve göğüs boşluğu basıncını arttırırcasına kaslarını kasar. Bu olaydan sonra ses telleri aralığı aniden açılınca, solunum yollarındaki hava patlarcasına dışarı atılır. Bu havayla birlikte aşırı miktardaki salgılar ve bazı tahriş edici maddeler dışarı çıkar.


Öksürük Tedavisi için Öneriler

Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler


Kekik:Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kekik otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer bardak içilmesi öksürüğü kesmede yararlıdır.

Ebegümeci:Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ebegümeci katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ılıyana kadar bırakılıp ardından, günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı tüketilebilir.

Karışık Bitkisel Çaylar

Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, havlıcan , ebegümeci, zencefil , hatmi çiçeği ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere tüketilmesi de öksürük için yararlıdır.

Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, nane, kekik, papatya çiçeği, hatmi ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı tüketilmesi özellikle kuru öksürüklerde son derece etkilidir.

Ayrık Otu: Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ayrık otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

Hatmi :Bir litre soğuk suyun içine bir avuç taze ve ince kıyılmışi hatmi kökü ve iki çorba kaşığı toz şeker katılıp 1 -2 saat bekletilmesinin ardından süzülerek her iki saatte bir çorba kaşığı alınarak kullanılır.

Tarçın-karabiber: Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı toz tarçın ve karabiber katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir

Fındık-Bal: Bir su bardağı sıcak suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan birer çorba kaşığı fındık içi ile süzme bal ilave edilip karıştırıldıktan sonra ılık halde içilir.

Yulaf Unu: 100 gram yulaf unu bir litre soğuk suyun içinde yumuşaması için birkaç saat bekletildikten sonra koyulaşıncaya kadar kaynatılıp her üç saatte bir birer çorba kaşığı alınır.

Zencefil ve Bal Çayı:Bir tatlı kaşığı toz zencefilini içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığından biraz daha az tuz bir kürdan yardımıyla karıştırılıp yutulur.

Bu bitki çayları özellikle c vitamini, a vitamini, e vitamini kaynaklarıdır ve antitoksidan görevlerinin yanında boğazın yumuşamasını da sağlarlar. Özellikle bu çayların düzenli tüketilmesi salgın dönemlerinde bile öksürüğe karşı etkin koruma sağlamaktadır.

Öksürük İçin Bitki Çayları Nasıl Hazırlanmalı


Öksürük tedavisinde en önemli evre boğazdaki balgamın söktürülmesi ve tahrişin giderilmesidir. Balgam söktürücü bitkiler de başta olmak üzere ıhlamur gelir. Ihlamurun yanında tarçın, zencefil, karanfil birde havlıcan karışımı birlikte kaynatılırsa boğaz ağrısına ayrıca öksürük ve bronşit hastalığına karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. Bunun dışında ebegümeci şifalı bitkisi de tahriş önleyici bitkiler arasındadır.

Bitkilerden elde edilecek olan çayların demlenmeleri kısa süreli yapılmamalıdır. Dinlenme yada demlenme süreleri uzun olmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi de gerekmektedir. Zaten demleme süresinde bekletildikçe kıvamında koyulaşma görülür. Kıvamı koyulaştıkça bronşlardaki, solunum yolunda ki yüzeyi rahatlatan müsilaj denilen maddeler ortaya çıkar ve balgam söktüren temel madde budur. Demliğe 2 kaşık ebe gümeci ve ıhlamur atılıp 15-20 dakika kaynatıp ve 15-20 dakikada altını kapatıp bekletilirse gün boyu tüketebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder