7 Haziran 2017 Çarşamba

Ayak Bölgelerinde Oluşan Nasırlar


Nasırların neden ayak bölgesinde oluştuğu nettir.Ayakkabıların yarattığı basınç ve sürtünmeden kaynaklı nasırlar genelde ayaklarda meydana gelir. Diğer yandan ayaklarımız tüm bedenin yükünü taşıyarak daha fazla basınca maruz kalmakta ve cilt herhangi bir fiziksel sürtünme durumundan tepki vererek nasırlar meydana getirmektedir. Bu makalede ayakta meydana gelen nasırlara özellikle odaklanılmıştır.  Ayak nasırlarınız varsa yazımız tam size göredir. 

Ayak Bölgelerinde Oluşan Nasırlar

Nasır cildiniz kendini sürtünmeye ve basınca karşı korumaya çalıştığında ortaya çıkan kalın ve sertleşmiş cilt katmanlarıdır. En sık ayak ve ayak parmaklarında veya ellerde ve parmaklarda gelişirler. Nasır çirkin bir görüntü sunabilir ve acı verici olabilir.

Sağlıklıysanız, yalnızca rahatsızlık vermeleri durumunda  nasır için tedaviye ihtiyacınız vardır. Çoğu insan için, sürtünme veya baskı kaynağını ortadan kaldırmak, nasırları ortadan kaldırır.Diyabet veya ayaklarınızda kan akışının zayıf olmasına neden olan başka bir durum varsa, nasırlardan kaynaklanan komplikasyon riski daha yüksektir. Böyle bir durumunuz varsa nasır için uygun bakım konusunda doktorunuza danışmalısınız. 

Ayakta Nasır Belirtileri Nelerdir ? 

 Nasırın belirtileri ; 
  • Cildin kalın, pürüzlü bir bölgesi
  • Sertleştirilmiş, kabartılmış bir yumru
  • Cildinizin altında hassasiyet veya ağrı
  • Lapa lapa, kuru veya balmumu cilttir. 



Kalluslar nasırlardan daha küçüktür ve iltihaplı cilt ile çevrili sert bir merkeze sahiptir. Kallus, ayak parmaklarınızın üstleri ve yanları gibi, ağırlık taşımayan kısımlarında ve hatta ayak parmaklarınız arasında bile gelişme eğilimindedir. Ayrıca ağırlık taşıyan bölgelerde de bulunabilirler. Kallus basıldığında acı verebilir. Nasır nadiren ağrılıdır. Genellikle ayak tabanlarında, özellikle topukluların veya topların altında, avucunda veya dizlerinde gelişir. Nasır, boyut ve şekle göre değişir ve genellikle kalluslardan daha büyüktür. 

Ayakta Nasırın Nedenleri


Tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan baskı ve sürtünme, kallus ve nasırların gelişmesine ve büyümesine neden olur. Bu baskı ve sürtünme kaynaklarından bazıları şunlardır:

  • Uygun olmayan ayakkabılar giymek. Sıkı ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabılar ayak bölgelerini sıkıştırabilir. Ayakkabılar çok gevşek olduğunda ayağınız tekrar tekrar kayabilir ve ayakkabıya sürtünebilir. Ayağınız ayrıca ayakkabının içindeki  dikişe de sürtünebilir.
  • Çorapsız ayakkabı ve sandaletler giymek ayaklarınızda sürtünmeye neden olabilir. Düzgün uymayan çoraplar da bir sorun olabilir. 

Ayak Nasırlarını Önleme

Bu yaklaşımlar, kallus ve nasırları önlemenize yardımcı olabilir:

  • Parmak uçlarına bol miktarda yer veren ayakkabılar giyin. Parmaklarını kıpırdatmazsan, ayakkabılarınız çok sıkı demektir.  Daha geniş ayakkabılar tercih etmeniz nasırlarınızı engeller.
  • Koruyucu kaplama kullanın. Ayakkabılarınıza sürtünen bölgelere keçe pedler, serbest olmayan nasır pedleri veya bandajlar giyin. Ayrıca ayak parmaklarınız arasında parmak ayırıcıları  deneyebilirsiniz. 


Ayakta Nasır Tedavisi 

Kallus ve nasır tedavisi, genellikle gelişmelerine neden olan tekrarlayan hareketlerden kaçınmayı içerir. Düzgün oturan ayakkabılar giyerek, koruyucu pedler kullanarak ve diğer kişisel bakım önlemlerini alarak bunları çözmenize yardımcı olabilirsiniz. Bir kallus veya nasır öz bakım çabalarınıza rağmen devam ederse veya acı verirse, tıbbi tedaviler rahatlama sağlayabilir:

  • Doktorunuz kalınlaşmış deriyi bir neşterle alabilir. Bunu kendiniz denemeyin çünkü bir enfeksiyona neden olabilir.
  • Doktorunuz ayrıca yüzde 40 salisilik asit içeren bir ürün verebilir.   Bu tür peeling ajanları reçetesiz temin edilebilir. Doktorunuz bu peelingi ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiğini size bildirecektir. Yeni bir yama uygulamadan önce ölü cildi yumuşatmak için bir ponza taşı, tırnak törpüsü  kullanmanızı tavsiye edebilir. Daha geniş alanlara uygulamak için jel formundaki salisilik asit reçetesini alabilirsiniz. ( bknz: Nasır Tutmuş Yüzeylerde TCA Asit 'i Uygulanması ) 
  • Altta yatan bir ayak deformasyonunuz varsa, doktorunuz tekrarlanan   nasırları önlemek için sipariş ile yastıklı ayakkabı ekleri (ortez) önerebilir.
  • Nadir durumlarda, doktorunuz sürtünmeye neden olan kemiğin hizalanmasını düzeltmek için ameliyat önerebilir.


Ayak bölgelerinde nasırlarınız için yukarıdaki yazımız umarım yararlı olmuştur. Acil şifalar dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder