2 Haziran 2017 Cuma

Cinsel Hastalıklardan Herkes Risk Altında


Cinsel Hastalıklardan Herkes Risk Altında



Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), özellikle nüfusu kalabalık olan bölgelerde daha önemli bir sorundur. Çok çeşitli şehirlerden ve hatta ülkelerden, çeşitli kültürlerden gelen insanların yaşadığı yerlerde elbette kaçınılmaz olarak bu tür hastalıklar normalden fazla görülür.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların Korunma yollarını incelemeden önce bu hastalıkların çok kısa bir özetini yapmakta yarar görüyoruz.



Cinsel Yolla Buluşan Hastalıkların Seyri

CYBH başlığı altında toplanan hastalıklar hayatı tehdit eden hastalıklar olabileceği gibi (AIDS ve Hepatit B gibi); hayati tehlikesi olmayan ancak kalıcı hasarlar yaratabilen hastalıklar (erkekte ve kadında kısırlığa neden olan enfeksiyonlar, özellikle kadında kalıcı ağrılar ve diğer jinekolojik belirtilere yol açan enfeksiyonlar) şeklinde; ya da enfeksiyon süresince çok çeşitli belirtiler veren, kişiyi her yönden rahatsız eden ve daha sonra giderek hafifleyen seyir izleyecek şekilde olabilir (kadında vajinit ve bazı sistit türleri gibi).

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar


CYBH’ler kadının anatomik özellikleri nedeniyle erkekten kadına hastalıklar daha kolay bulaşırlar. Hayatı tehdit eden enfeksiyonların dışında, diğerleri genellikle kadınlarda daha kolay kalıcı hasar bırakırlar ve daha şiddetli belirtilere yol açarlar. CYBH’lerin önemli bir kısmı kronik seyirlidir, yani bir kez bulaştıktan sonra hiçbir belirti göstermese de vücutta enfeksiyon etmeni yaşamaya devam eder. CYBH’ler arasında virüslere bağlı oluşanlar için henüz kesin etkili bir tedavi şekli geliştirilememiştir.

Tüm bu özellikleri nedeniyle CYBH’ler önemli bir sağlık sorunudur ve bu konuda bilgisi olmayanları daha kolay etkiler.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma


Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan kişilerle (hayat kadınları, hayat kadınlarıyla birlikte olduğu bilinen kişiler, çok sayıda partneri olan ya da olmuş kişiler) ilişkiye girmemek olacaktır.

Ancak unutulmamalıdır ki bariz olarak şüpheli olmayan biriyle de beraber olduğunuzda da hastalık size bulaşmış olabilir. O yüzden ikinci basamak, hakkında bilgi sahibi olunmayan bir kişiyle, ne kadar “temiz” görünürse görünsün, ilişkide prezervatif kullanılmalıdır.

Prezervatifler arasında lateks yapılıları ve spermisit içerenler tercih sebebi olmalıdır(spermisitlerin aynı zamanda mikroorganizmaları etkisiz hale getirebilme özellikleri de bulunmaktadır). Prezervatif bir kez kullanılmalı ve ilişki sonrası çıkartıldıktan sonra poşete koyularak çöpe atılmalıdır ve eller sabunlu suyla temizlenmelidir.

Prezervatif kullanımı yıllar boyu erkeklerin tekelinde ve inisiyatifine bırakılmıştır. Son yıllarda ise kadınların kullanımına uygun olarak geliştirilen prezervatifler Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemize de girmiş olan bu ürünlerin çok yakında yaygın olarak kullanılacağını tahmin ediliyor.

Ne kadar etkili korunma olursa olsun cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından herkes risk altındadır. Bu hastalıkların çoğunda erken tanı ve tedavi hem kişinin sağlığının tekrar oluşturulması, hem de hastalığın daha çok bulaşmasının engellenmesi açısından önem arz etmektedir. Her bireyin CYBH grubunda yer alan hastalıkların belirtilerini bilmesi çekinmeden doktora başvurması gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder