4 Haziran 2017 Pazar

Akciğerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?


Akciğerlerin vücudumuzdaki görevleri



Akciğerler göğüs boşluğunda var olan nefes alma organlarıdır. Sağ ciğer lop diye adlandırılan üç kısımdan meydana gelir. Sol ciğerin ise iki lop bulunur. Ciğerler ağaçları andırır. Bronş tüplerini çevreleyen sünger benzeri dokulardan meydana gelmiştir. Ciğer dokusu, etrafı küçü­cük kan hücreleri ile ağ gibi kaplı yaklaşık 300 milyon hava torbacıklarından var olmuştur.




Ciğerlerimizin fonksiyonları nelerdir?


Ciğerler vücuda nefesle alınan havadan oksijen elde eder ve kan dolaşımı ile ciğerlere giren karbondioksiti salarlar. İnsan nefesi dışarı verirken karbon dioksit ve bir miktar su, buhar ha­linde vücuttan atılır.

Ciğer hastalıkları ırsi olabilirmi ?


 Ciğer hastalıkları (genellikle verem) ailelerde bir kişiden fazlasında rastlanırsa da bu durum irsiyetten kaynaklanmaz. Bir anne baba veya büyükbaba ya da büyükanne ken­disinin veremli olduğunu bilmezse bu hastalığı çocuğuna veya to­rununa bulaştırabilir.


Pis havayı teneffüz etmek zararlımıdır?


Havadaki duman, buhar, dumanlı sisler vb. zar astarlarını yıpratarak bu dokuların, enfeksiyona (iltihaplanmaya) ve muhtemel tümör oluşumuna karşı korunma dirençlerini aşağı çeker.

Ciğerlerimizi ne kadar sıklıkla kontrolden geçirmeliyiz?


Yaklaşık yılda bir kere kontrol şart. Herhangi bir sorununuz yoksa bile yılda bir kere kontrol amaçlı muayene olmanız şart.

Hastalık röntgen yolu ile teşhis edilebilirmi ?


Genellikle röntgen hastalığın tespitin de yeterli oluyor. Bazen kesin bir teşhis yapılabilmesi için, çeşitli zaviyelerden röntgen filmleri alınması gerekebilir. Ancak bunların tetkikinden sonra doktor kesin teşhisi koyabilecektir.

Tütün kullanmak ne gibi sonuçlar doğurur?


Burun, hançere, bronş boruları ve ciğer dokularında yer yer tah­riş edici etkiler oluşturabilir. Şüphesiz fazla tütün kullan­mak kronik bronşit (bronşiektazi), amfizem ve akciğer kanserinin gelişmesi için zemin hazırlayıcı nitelikler meydana getirebilir.

Öksürürken balgam çıkarmak neyi ifade eder ?


Hançere soluk borusu veya bronş tüplerinde tahriş veya enfeksiyon belirtilerini ifade edebilir. Ayrıca doktora başvurmak bu durumlarda şarttır.

Öksürükle kan çıkması neden kaynaklanır?


Bir hasta kan tükürdüğü zaman  verem veya ciğerinde tümör olup olmadığını tespit etmek çok önemlidir. Bunlar kan tükürme­sini getiren eh önemli durumlardır. Ancak boğazda, gırtlakta veya bronş tüplerindeki bir kan damarında meydana gelen küçücük bir çatlama da, kan tükürülmesine neden olabilir. Bunun için böyle bir durum, muhakkak surette verem veya kanser olduğunun be­lirtisi değildir.


Fazla sıcak hava ciğerler için zararlı olabilir mi ?


Fazlasıyla sıcak buharın teneffüs edilmesiyle broş boruları ve ci­ğerlerin astarları, ciddi şekilde yanabilir. Bu özellikle endüstri yer­lerindeki kazalarda gerçekleşir.

Soğuk hava ciğerler için zararlı olabilir mi ?


Kutup bölgeleri veya çok yüksek irtifalarda fazlasıyla soğuk hava­nın derin nefes alınmasıyla vücuda girmesi nefes borusu ve bronş boruları astarlarında soğuk çatlakları oluşturabilir ve bu durum zatürreeye yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder