3 Haziran 2017 Cumartesi

Kızamık SSPE Hastalığına Neden Oluyor



Kızamık virüsünün çocuklarda sebep olduğu  ve tedavisi bulunmayan bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE ile mücadele eden SSPE Derneği bir süredir kamuoyunda devam eden tartışmanın bir başka boyutuna dikkat çekti.

SSPE Derneği adına yapılan açıklamada, kızamık hastalığı tartışılırken, aynı virüsün çocuklarda yol açtığı ölümcül SSPE hastalığının dikkate alınmadığı kaydedildi. SSPE Derneği, toplumda kızamık virüsünün yayılmasına karşı mücadele etmek için 1975 – 2002 yılları arasında doğan herkesin aşılanması gerektiğini söylemektedir.

Kızamık virüsü salgın hastalıklar arasında olması insaları korkutmaktadır. Şuan için ülkemizde bu salgınla ilgili endişelenecek bir durum  yoktur.  Fakat her ihtimale karşı yukarıda SSPE derneğinin de açıklamalarına dayanarak aşı olmak son derece önemlidir.




SSPE'den Korunma Yolları


Bulaşıcı, tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olan kızamıktan korunmanın tek yolu yaygın ve etkin aşılama olduğu için çocukların mutlaka aşılanması gerekiyor. Kızamık hastası veya kızamık olduğundan kuşku duyulan kişilerle temasta bulunulmaması gerekmektedir.

Nadir durumlarda, kızamık hastalığı geçtikten sonra virüs dönüşerek bağışıklık sistemini aşıyor ve beyin hücrelerini öldüren SSPE hastalığına neden oluyor. Daha çok çocuklarda görülen bu hastalığın bilenen bir tedavisi de yoktur bundan kaynaklı ciddiyet artıyor.


SSPE hastalığına gereken önemin verilmediğini belirten  SSPE Derneği ayrıca bayat aşılar veya eksik doz gibi uygulamalar sebebi ile SSPE hastalığı hayatları mahfettiğine ve aşıların nakledilmesi ve korunmasında çok dikkatli olmak gerektiğine vurgu yapmaktadırlar. Yapılmış hatalardan ötürü hastalığa yakalanmış insanlara devlet yardım elini uzatmalı. Bu hataların sorumluları cezalandırılmalı. En önemlisi, bu hastalığa gereken önem verilmelidir.


Bu açıdan öneri olarak SSPE derneği ''Sağlık Bakanlığı öncelikle kızamık ve SSPE kayıtlarını tam tutmalı, kayıtların sağlıklı tutulup tutulmadığını denetlemeli, denetime açık tutmalıdır. Devletimiz öncelikle kendi tasarrufu altında bulunan, Çocuk Esirgeme Kurumunda bulunan çocukları ve personeli de acilen aşılatmalıdır.Derneğimizin kayıtları ile Sağlık Bakanlığı’nın kayıtları arasında fark vardır, SSPE hastalarının sayısı Bakanlık kayıtlarında eksik görünmektedir.

Ayrıca devletimiz SSPE hastalığıyla ilgili araştırma komisyonu kurulmalı, farklı branşlardan uzmanların tam gün mesailerini bu konuya ayırmalarına imkân verecek koşullar devlet tarafından sağlanmalıdır.

İstanbul, Ankara, Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan başlayarak SSPE klinikleri kurulmalı; bu kliniklerde çocuk nöroloğu, fizyo-terapist, gastrolog, çocuk doktoru, diş hekimi ve aileler için psikiyatrist hazır bulundurulmalıdır. SSPE teşhisi konan hastaların ilaç, mama, sıvı yiyecek, özellikli tekerlekli sandalye, ayak-el afoları, özürlülük oranının belirlenmesi, alt bezi temini için gerekli rapor ve reçetelerin yazılması sağlanmalıdır.” demektedirler.


Aşıların taşınması ve korunması çok dikkatli yapılmalıdır diyen uzmanlar ayrıca kızamık virüsüne karşı mücadelede en önemli sorunlardan birini bayat aşılar oluşturduğuna dikkat çekmektedirler. Aşının naklinde kullanılan kargo uçakları, deniz ve kara nakliyat araçları ısı ve ışık sensorlarına sahip olmalıdır diyen uzmanlar ayrıca her aşının üstünde ısı ve ışık sensorlarını içeren etiketlerin yapıştırılması zorunlu olmalı,yapılan aşının seri numarası ile ışık ve ısı sensor sonuçları aşı yapılan kişi veya velisine verilmeli Bakanlık’ta da saklanmalıdır demektedirler. Soğuk zincirden kırılmış (Bayat) aşı kesinlikle uygulanmamalıdır.

SSPE nedir?


SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) kızamık virüsü enfeksiyonunun neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır ve az rastlanan bir durum olsa da çaresi olmadığı için beyinde hasara neden olmaktadır.  Kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir. SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen, kızamıktan 2-10 yıl sonra ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bugüne kadar en yakın ölüm, teşhisten sonra 6. haftada görüldü.

SSPE hastalığının evreleri


1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik.
2. Dönem: Sıçramalar başlar. Tek başına yemek yiyemez.
3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale gelir. Konuşamaz, Burundan sıvıyla beslenir.
4. Dönem: Komaya girer. Yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanır.

Kızamık virüsünden korunmanın yolları


Kızamık; bulaşıcı, tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Korunmanın tek yolu yaygın ve etkin aşılamadır. Bu sebeple , çocuklar mutlaka aşılanmalıdır. Kızamık hastası veya kızamık olduğundan kuşkulanılan kişilerle temas kurulmamalıdır.


Aşı, bayat olmadığından emin olunduktan sonra uygulanmalıdır. Aşı yapılamayan 0-12 aylık çocuğu olanlar kızamık hastaları veya kızamık olduğundan şüphe edilen kişilerle aynı ortamda bulunmamalıdır. Bebekler anne sütü ile beslenmesi hastalığı engellenmenin en doğru yoludur. Bebeğin yanı sıra, kızamık hastası veya hasta olduğundan kuşkulanılan bir büyük çocuğu bulunanlar büyük çocuklarıyla aynı ortamı paylaşmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder