2 Haziran 2017 Cuma

CUBH-Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir



Çeşitli Cinsel Hastalıklar


Bu başlık altında incelenen hastalıklar (CUBH)  iki insan arasında gerçekleşen cinsel nitelikli yakın temasla bulaşan mikrobik (bakteri, virüs, parazitlere bağlı) hastalıklardır şeklinde kabaca tanımlanabilir. Önceleri zührevi hastalıklar olarak bilinen bu hastalıkların bir kısmı yalnızca genital bölgede belirtilere yol açarken (kadında



vajinal akıntı, erkekte üretradan akıntı, her iki cinste genital bölgede ülser gibi), diğer bir kısmı tüm vücudu etkileyen genel belirtilere yol açar (frengi, hepatit B ve AIDS gibi).

CUHB

Bu hastalıkların bir kısmı için en önemli bulaşma yolu iki insanın cinsel yolla yakın teması iken (genital siğil, herpes simpleks, vajinit gibi), diğer bir kısım hastalıklar cinsel yolla bulaşmaya ek olarak kan yoluyla (AIDS ve hepatit B’nin virüsü taşıyan kanın nakledilmesiyle bulaşması gibi, anneden bebeğine henüz doğmadan frengi bulaşması gibi) ve cinsel ilişki dışındaki yakın temasla da bulaşabilmektedir (anneden bebeğine doğum esnasında ya da doğum sonrasında emzirme ve bakım esnasında bulaşan genital siğil, herpes simpleks ve hepatit B gibi, aile içinde günlük yaşam koşullarının paylaşılması sonucu bulaşan hepatit B gibi).

CUHB Hastalıklarının Nedenleri

Bu grupta incelenen hastalıkların bulaşması için heteroseksüel ilişki (kadın-erkek cinsel ilişkisi) koşul olmadığı gibi, bulaşma için gerçek cinsel ilişki olmaksızın enfeksiyonu taşıyan birinin genital bölgesiyle yakın temas bile hastalığı almak için yeterli olabilmektedir (genital siğil gibi). Cinsel yolla meydana gelen hastalıklar tüm diğer bulaşıcı hastalıklar gibi bildirimi zorunlu hastalıklar grubunda incelenir.

Bu hastalıkların çoğu için cinsel ilişki dışında da çeşitli yollarla bulaşır. Bu yüzden bu hastalıklardan birine yakalanan kişinin partnerini, ya da partnerin hastalığa yakalanan kişiyi sadakatsizlikle itham etmesi doğru bir yaklaşım değildir. Dahası CUBH’larda görülen belirtiler başka hastalıklarda da görülebilir ve yalnızca belirtilere dayanarak, tanı konmadan hareket etmek doğru değildir.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan kişinin hastalığın var olduğu zaman dilimi içinde ilişkide bulunduğu kişilere durumu bildirmesi ve bu kişilerin de kontrolden geçmeleri için uyarıda bulunması; tedavi sonlanana adar, doktorun belirlediği süre içerisinde hiçbir cinsel aktivite gerçekleştirmemesi ya da doktorun izniyle prezervatif koruyuculuğu altında ilişkide bulunması partner(ler)ine ve topluma karşı en önemli sorumluluğudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder