4 Haziran 2017 Pazar

Orta Kulak İltihabı


Orta Kulak İltihabı Nedir ?



Orta kulak iltihabı; kulak zarının arkasında orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi olayına denilmektedir. Sıvının biriktiği yerde işitmede rol oynayan örs, üzengi ve çekiç olarak bilinen kulak kemikçikleri bulunur. Orta kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülmektedir.Tıp dilinde " Otitis Media " olarak söylenir.



Orta Kulak İltihabı Etkileri


Orta kulak iltihabında kulak boşluğuna sıvı dolması ile işitme kaybı durumu oluşabilmektedir. Dış ortamdan gelen sesler kulak kepçesi ile toplanıp, titreşen kulak zarı aracılığı ile orta kulağa yani örs üzengi ve çekiç kemikçiklerine iletililir. Bu titreşim iç kulağa ve oradan da sinirlerle beyindeki ilgili bölgelere iletilerek ses olarak algılanır.Orta kulaktaki hava basıncının dış ortamla eşitlenmesi görevini Östaki tüpü denilen geniz boşluğu ile orta kulak boşluğu arasında uzanan bir kanal üstlenmiştir. Bu kanalın çeşitli nedenlerle iyi çalışmaması, bu basıncın eşitlenememesine ve orta kulakta sıvı birikimine neden olur. Bu sıvı da kemikçiklerin titreşimine engel olarak işitmeyi bozar.


Küçük çocuklarda östaki tüpünün yapısal özelliği ve östaki tüpünün genize açıldığı deliğinin ağzına yakın yerde geniz etinin büyüyüp tüpün açılma kapanmasına etki etmesi sonucu sıklıkla orta kulakta sıvı birikimi görülür. Aynı şekilde bebeklerde beslenme şekli, özellikle yatarak biberonla beslenmenin de etkisi ile bu durumla karşılaşılmaktadır. Orta kulakta biriken her sıvı iltihap olmayabilir. Biriken sıvının östaki tüpü yoluyla bakteri ve virüslerle teması sonrası iltihap oluşur. Burundaki tıkanıklıklar ve iltihaplar, geniz etinin iltihaplanması ,orta kulak sıvısının mikroplarla bulaşmasını sağlayabilir. Yutkunma hareketi bunu başlatabilir.Burnu tıkayan hemen her olay veya östaki tüpünün her fonksiyon bozukluğu orta kulakta sıvı birikimine yol açar. Fakat burada her sıvı birikimi de orta kulak iltihabı anlamına gelmez. Bu sıvının toplanmasına yol açan durum ortadan kaldırılmazsa bu sıvı iltihaplanır ve olay süreğen hale gelir.

Orta Kulak İltihabı 


Çocukta ancak hızlı gelişen orta kulak iltihabı belirti verir. Özellikle küçük çocuklarda buna karar vermek daha da zordur.Bu gibi durumlarda çocuklar eli ile kulak memesini sıkarlar ve nedensiz ağlamalar ve duymasında azalma meydana gelir. Bebek ve küçük çocukların ağrıyı tam belirleyememelerinin dışında daha büyük çocuklar da doktor korkusu gibi sebeplerle ancak zarın patlaması öncesi yakınmalarını belirtirler. Bu da tanı konmasını geciktirebilir.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri


Belirtilerin en belirgini işitme kaybıdır. Hafif seslere yanıt alamıyorsanız ve kulaktan akıntı geliyorsa gecikmeden bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurmalısınız. Geniz etinin varlığını öğrenmişseniz veya çocuğunuz burundan konuşuyorsa veya ağzı açık uyuyorsa mutlaka kulak kontrolünü sık aralıklarla yaptırmalısınız.

Kulak Zarı Delinirse Ne Olur?


Akut bir orta kulak iltihabı sonrası kulak zarı delinirse uygun tedavi ile genellikle kısa sürede iyileşir ve zardaki delik kapanır. Ancak mikrop bulaşması veya yeterli tedavi edilememesi sonrası zardaki delik kalıcı olur ve iltihap kronikleşir. Diğer yandan sık oluşan orta kulak iltihapları kulak zarına zarar vererek işitme kayıplarına yol açar.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi


Orta kulak iltihabı sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası gelişir. Burada burun tıkanıklığı ve östaki tüpünün görevini bozan her türlü gelişim suçlanır. Bu sebeple doktorunuzun yapacağı tedavi östaki tüpünü açmaya ve sıvının orta kulaktan boğaza akışına yardımcı olmaya yöneliktir. Kulak Burun Boğaz Uzmanın vereceği ilaçlar bu iltihabı tedavi edecektir.


Tedavi sonrası Östaki tüpünün fonksiyonuna engel olan mekanik veya allerjik bir durum söz konusu ise iltihap sıklıkla yineler ve kronikleşmeye yol açabilir.  Bu gibi durumlarda ameliyat düşünülebilir. Doktor tarafından ameliyatın uygun olup olmayacağı belirlenir. Doktorunuz ilaçla tedaviden yanıt alamıyorsa ya da östaki tüpünün çalışmasına engel olan bir geniz etinden kuşku duyuyorsa size ameliyat önerebilir. Ameliyatta öncelikle amaç östaki tüpünün açıklığının sağlanması ve orta kulak sıvısının dışarıya çıkarılmasıdır. Bu sebeple geniz etinin alınması (Adenoidektomi) ve Kulak zarına çizik atarak (Parasentez) orta kulak sıvısını dışarı alma (Aspirasyon) ve gerekirse belli süre için kulak zarında bırakılarak orta kulağın havalanmasını sağlayacak olan tüp yerleştirme (Ventilasyon tüpü uygulanması) gibi teknikler uygulanabilmektedir.

Aileler kulak zarına tüp takılması konusunda çocukların yaşamlarının olumsuz etkileneceğini düşünebilmektedirler.  Bu durum böyle bir şeye sebep olmaz ancak doktora düzenli kontrol yapılmalıdır. Ayrıca çocuk kulağını koruyarak yıkanabilir.Doktorunuz size kulak yolunu kapatan tıkaçlar önerebilir. Dış kulak yolundan içeriye herhangi bir yabancı cisim sokulmaması her zaman önemlidir. Çocuğun oyun ve spor aktiviteleri sadece ilk günler azaltılacaktır. Ancak özel durumlar bunun dışındadır.

Bu gibi operasyonlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Ayrıca kulak zarına yerleştirilen havalandırma tüpü dış kulak yolundan ancak dikkatli bakılırsa görülebilir. Bu tüp sentetik, silikon veya metal olabilir. Şekline veya tipine göre genellikle bir yıl sonra (eğer kendiliğinden yerinden düşmemişse ) çıkartılır. Bu süre doktor tarafından belirlenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder