Diş Eti Kanamaları
Basit bir rahatsızlık olarak görülen diş eti kanaması, ağız sağlığını ciddi derecede etkiliyor. Uzmanlar, halk arasında basit bir hastalık olarak bilindiği için yeterince önemsenmeyen diş eti kanamasının, çürük olmasa bile sağlam diş kayıplarına yol açabileceğine dikkati çekmekle birlikte diş eti kanamasının ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açmaması için
kanamaya neden olan etkenlerin tedavi edilmesi gerektiğini bildiriyor.
Ağız bakımının sağlıklı yapılmaması, gebelik dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı damar hastalıkları ya da kalıtımsal sebeplerin diş eti kanamasına yol açarken, özellikle Kurban Bayramı ve hemen sonrasında etin sık tüketilmesi durumunda daha da dikkat edilmesi gerekiyor.
Etin sık tüketilmesi de kanamaya yol açan etkenleri destekliyor Kanama, durdurulmazsa iltihabi bir reaksiyona yol açarak, dişi tutan kemik dokusunu eritebilir. Böylece hiç çürük olmadığı halde dişte sallanma meydana gelebilir. Kaybolan dokunun telafisi mümkün olmadığı için de sağlam diş kayıpları oluşabilir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur
Diş eti kanaması ihmal edilmemesi gereken bir ağız hastalığıdır. Bu hastalığın önlenmesi için kanamaya yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması şarttır. Bu etkenler diş taşı veya dokular olabilir. İltihabi reaksiyon meydana gelmişse iltihap, ilaç tedavisi ile kurutulmalıdır. Bunların yanı sıra diş fırçalama ihmal edilmemelidir. Tuzlu ılık su ile gargara yapmak da yararlıdır. Ağır durumlarda ise kanamaya yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması için diş hekimine başvurmak gerekir.
Diş Eti Kanamasını Önlemek İçin Neler Yapılmalı
- Diş etlerinizi fluorürlü bir diş macunuyla günde en az iki kere veya mümkünse her yemeğin ardından fırçalayın.
- Günde en az bir kere diş ipliği kullanın.
- Dişlerinizin temizliğine dikkat edin; temizlediğinizi renk veren tabletlerle kontrol edin.
- Yediklerinize dikkat edin. Aşırı rafine şeker içeren, özellikle de dişlerinize yapışan yiyeceklerden kaçının. Yeşil sebze ve elma gibi kaba maddeli yiyecekleri seçin.
- Asiti almak için yemeğin sonunda ağzınıza peynir atın.
- A ve C vitaminini eksik etmeyin. Bunlar kavun, brokoli, ıspanak, ciğer, güçlendirilmiş süt ürünleri, portakal, greyfurt, domates, patates ve yeşil biberde vardır.
- Yılda iki kere dişlerinizi diş doktoruna temizletin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder