Alzheimar Hastalığı
Uzmanlar , yeni teknolojinin, Azheimer hastalığının tedavisinde yeni ilaçlar denenmesi için kullanıma hazır hücreler elde edilmesini sağlayacağı ve hatta hafıza kaybı meydana gelen kişilere nakledilerek bu kişilerin yeniden hafızalarına kavuşmalarına yardımcı olabileceği söylüyorlar.
Çoğunlukla genetik değişime uğratılmış fareler üzerinde yapılan Alzheimer hastalığı deneyleri, yeni bulunan hücre elde etme tekniği sayesinde bundan sonra insan hücreleri üzerinde yapılabilecek ve araştırmacılara hastalığın insan hücresi üzerindeki etkisini araştırmaya imkan verecek.
ABD’nin Chicago kentindeki “Northwestern University Feinberg School of Medicine” adlı okulundan Dr. Jack Kessler ile Kessler’in laboratuvarındaki eski bir doktora öğrencisi olan Christopher Bissonnette tarafından denenen bilimsel araştırma “ Stem Cell” adlı dergide yayımlandı.
Alzheimar Tedavisi
Kessler, dergide, yeni ürettikleri nöronları farelere naklettiklerinde bu hücrelerin normal şekilde fonksiyon gösterdiklerinin altını çizdi. Kessler, nöronların nakledildiği farelerde, sinir uyarmalarını sinir hücresinden ileriye uzatmaya yarayan, en önemli ve uzun sinir hücresi uzantısı olan akson ile asetilkolin adı verilen, beynin diğer kesimlerindeki hatıraları geri çağırmaya yarayan kimyasal bir ileticiyi ürettiğini söyledi.
Araştırmalarında, sıradan deri hücrelerinin yeniden programlanarak embriyonik kök hücreye benzer hal kazandırıldığını, kısaca “iPS” adı verilen pluripotent kök hücrelerinin elde edilmesine benzer bir yaklaşım kullandıklarını aktaran Kessler, ürettikleri iPS hücrelerini, Bissonette tarafından geliştirilen bir teknikle beyin hücreleri ve nöronlara dönüştürdüklerinin altını çizdi.
Kessler, “iPS” hücrelerinin, Azheimer hastalığına yakalanmış kişilerden alınabiliyor olmasının araştırmacılara, sağlıklı hücrelerle, hastalıklı hücreler arasındaki farkı daha iyi etüd etme imkanı verdiğini belirtti. Kessler, ürettikleri nöronların, Alzheimer hastalarından, Alzheimer hastalığıyla bağlantısı bulunmayan sağlıklı kişilerden ve sağlıklı olmalarının yanında bu hastalığa genetik yatkınlıkları bulunan kişilerden alınarak üretilen iPS hücrelerinden elde edilmiş olmasının bu bakımdan önem taşıdığına değindi.
Hafıza Hücre Nakli
Kullandıkları teknikle neredeyse sınırsız sayıda nöron hücresi elde etmenin mümkün olduğuna değinen Kessler, kullanılan teknolojinin henüz tam anlamıyla kullanıma hazır olmadığını, ancak eninde sonunda Alzheimer hastalarına, kendi hafıza hücrelerinin yerini alacak hafıza hücrelerinin nakledilmesinin mümkün olabileceğini bildiklerini söyledi.
Alzheimer’s Association adlı örgütün baş tıp ve bilim yetkilisi William Thies, bilimsel araştırmanın dergide yayımlanmasının ardından elektronik postayla yaptığı açıklamada araştırmanın Alzheimer hastalığıyla mücadele açısından büyük bir dönemeç olduğunu bildirdi.
Thies yaptığı açıklamada, “Bu, kesinlikle bizim en çok ihtiyaç duyduğumu birinci derecede öneme sahip bir araştırma. Şüphesiz ki Alzheimer hastalarında görülen beyin hücresi ölümlerine neyin sebebiyet verdiğini ve neyin önlediğini bilmek gelecekte bilinebilecektir Azheimer tedavileri açısından büyük bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder