Kadınlarda Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım şarttır. Ancak kadınlarda ağız diş bakımı, yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz, dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir.
Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler ?
Hamilelik sırasında anneler dişlerinden kalsiyum kaybı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği asılsız bir inanıştır. Fakat hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin yaşanacağı da bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış olup, bu durum da dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile ilişkilidir.
Eğer plak uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabına (gingivitis) yol açar. Bu durum "hamilelik gingivitisi" adını alır. Diş eti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Bu tablo daha çok hamilelerde 2. üç aylık dönemde hamile kadınların çoğunluğunu farklı düzeyde etkiler. Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddetlenebilir ve tedavi edilmezse periodontitise ilerleyebilir.
Hamile kadınlarda aynı zamanda "hamilelik tümörü" gelişme riski bulunur. Bunlar diş eti büyümelerinin irritasyonu sonucunda meydana gelen iltihabi lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa diş hekimi tarafından tedavi uygulanmalıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam meydana gelir. Bu dönemde tatlıya, abur-cubura olan düşkünlük had safhaya çıkar. Bu gıdalar alındıktan sonra fırçalama yapılmazsa ağızda bakterilerin üremesi için uygun ortam hazırlanmış bulunur, dolayısıyla diş çürüklerinde de artma gözlemlenir.
Gebelik döneminde diş tedavileri için ideal dönem Trimestyr olarak adlandırılan 3-6 aylar arası gebelik sürecinde diş tedavileri için ideal dönem olarak kabul edilmektedir. İlk ve son trimestırlarda ise zorunlu olmadıkça dental tedavilerden kaçınılmalıdır.
Eğer gerekli görülürse diş filmleri kurşun önlük kullanılarak çektirilebilir. Diş ve diş eti enfeksiyonlarına bağlı olarak kullanılacak ilaçlar muhakkak hekim gözetiminde tercih edilmelidir. Bu dönemde artan östrojen ve progesteron seviyelerine bağlı olarak tüm vücutta olduğu gibi ağız ve diş eti dokularında da değişiklikler gözlemlenir ve dokuların mikroorganizmalara karşı cevabı daha fazla olur. Özellikle diş eti kanaması olan hamile bireyler muhakkak bir periodontoloji uzmanına başvurmalıdırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder