2 Haziran 2017 Cuma

Nasır


Nasır hakkında bilgi sahibi olmak nasırın tedavisi için gerekli adımları atmanın başında gelmektedir. Bundan kaynaklı bu makalede nasırın nasıl oluştuğuna , belirtilerine ve nedenlerine değinilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Nasır Nedir


Tıp dilinde '' Keratoma '' rahatsızlığı olarak adlandırılan nasır, yoğun beden, el ve ayak emeği gerektiren faaliyet alanlarında çalışan kişilerde sık görülen bir cilt problemidir.  Cilt sürtünme veya baskı nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettiği zaman kalınlaşarak tepki verir yani nasir oluşturarak o bölgeyi korumaya alır. Derinin kendisini korumak, oluşabilecek sağlıksal tehditler karşısında bağışıklık sistemi kazandırabilmek için, deri hasar almış bölümde kendini, baskı miktarınca , bu baskı miktarına karşı direnç gösterebilecek ölçüde kendini kalınlaştırmaya yönelik, önlemler alır, bu sürece deride nasır oluşum süreci adı verilir. Bu süreç aslında, derinin, bedendeki hareket faaliyetlerimizin devamı için aldığı bir önlemdir ve el veya ayak derisinde sert , ağrılı veya ağrısız bölgesel deri kalınlaşmaları şeklinde en sık, ayakta 5 parmak ( en küçük parmak) dış yüzünde, parmak üstlerinde, ayak tabanında kemik çıkıntıları (metatars) üzerinde ve topukta meydana gelir. Yumuşak nasır ayakta en sık 4-5 parmak arasında oluşur.





Nasır Rahatsızlığının Belirtileri


Nasır, bir insanın taşların üzerinde yürüyormuş gibi hissetmesini sağlayabilir. Aşağıdaki işaretler veya semptomlar  nasır olduğunu gösterebilir:

  • yükselmiş, sertleştirilmiş bir yumru
  • cildin kalın ve pürüzlü bir bölgesi
  • lapa lapa ve kuru   cilt
  • cilt altında ağrı veya hassasiyet

Bir  nasır çok iltihaplı veya ağrılı hale gelirse, hasta tıbbi yardım almalıdır. Dolaşım bozukluğu, kırılgan derisi veya sinir problemleri olan ve ayaklarda uyuşukluğu olan hastalar, evde  nasırları tedavi etmeden önce doktorlarıyla konuşmalıdır.  Diyabet, periferik nöropati ve periferik arter hastalığı olan kişilerin özellikle dikkatli olmaları gerekir.

Nasır Nedenleri 


  • Kendi ayak - bilek ölçülerimize göre tasarlanmamış, sağlıklı malzemelerden üretilmemiş ayakkabılar satın almak.
  • Ayağı sıkan ayakkabı giymek.
  • Ayak ve parmaklardaki ortopedik yapı bozuklukları. - Ayaktaki kemiklerde kemik çıkıntıları. - Yüksek topuklu ve sivri ayakkabıların ayak derisine basınç yapması. - Nasırlar son derece ağrılı olabilir. Günlük yaşam ve iş hayatında yürümede engeller çıkarabilir.
  • Ayrıca şeker hastalarında, dolaşım bozukluğu olanlar ve yaşlılarda mikrop kaparak derin yaralar oluşabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Siğiller nasırla karışabilir. Elde ve ayakta çok sayıda nasırımsı oluşumlar Siğil olabilir. Siğiller bulaşıcıdır. Bu yüzden bir tedbir alınmazlar ise kısa sürede elimize kolumuza ve bedenin bir çok bölgesine yayılırlar.        


Nasır Tedavisi

Nasır tedavilerinde en önemli nokta, nedeni ortadan kaldırmaktır, bununla sağlanması için gereken önlemleri sizler için sıralıyoruz :


  • Uygun ve rahat ayakkabılar giyilmelidir.
  • Ayak tabanlıkları ve yastıkçıkları, nasır koruyucu halka ve örtüler, parmak ayıracı kullanmak faydalı olabilir. Banyolarda nasır alanı nasır törpüsüyle veya ponza taşıyla törpülenmeli, banyo sonrası yumuşatıcı krem ve yağlar kullanılmalıdır.
  • Nasır gidermek için salisilik asit ve laktik asit içeren losyon ve flasterler kullanılabilir. - Ortopedik bir problem varsa düzeltilmelidir.
  • Kalınlaşmanın sebep olduğu şiddetli sancıların ve deride kalan nasır izlerinin en kısa sürede sonlandırılması için , nasır tutan yüzeyde, kimyasal peeling yöntemi olan [ TCA ] Triklorasetik Asit uygulamasıdır. TCA asit satışı için doa kimya sitesini ziyaret edin en uygun fiyatlı tca'yı onlardan satın alabilirsiniz. Ayrıca aklınıza takılan şeyleri de sorabilirsiniz, konunun uzmanı onlar ve cevap verirler sorularınıza.


Editörler olarak,  Nasır '' callus '' rahatsızlığını oluşturan faktörler üzerine sizler için hazırladığımız makalemiz burada sona ermektedir, umarız makalemiz  nitelikli ve yararlı olmuştur. Aşağıdaki nasır tedavisi başlıklı yazımıza ayrıca bakılabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder