2 Haziran 2017 Cuma

Hamilelikte Neden Varis Olur?


Gebelikte varisi tetikleyen nedenler nelerdir?



Gebelikte varisi tetikleyen pek çok farklı sebep vardır. Bunlar biri gebelerdeki hormonal değişiklikler sebebiyle ve (toplar damar) duvarlarının gerilme/genleşme yatkılığının artmasıdır. Bunun dışında gebelerde varisi tetikleyen en önemli sebepler şöyle sıralanabilir:

* Bebeğin ve rahmin büyümesi kalbe geri dönüş yolunda pelvis (leğen kemiği) içinde bası olulmasına neden olmaktadır.
* Gebelikte vücutta artan kan/sıvı miktarını bacak damarlarında daha fazla basınç oluşturmasına neden olur.

* Hiperlordozis (L5-S1):Bel kemiğinde gebelik sebebiyle eğrilik oluşmaktadır.

* Çoğul gebeliklerde varis  durumu ortaya çıkabilir.

* Gebelik öncesi varisin olması

* Obezite/gebelikte fazla kilo alımı sonucu

* Varisten korunma önlemlerinin alınmaması ile oluşmaktadır.




Varisin Anneye ve Bebeğe Etkileri Nelerdir?


Anne adayı ayağa kalktığında bacaklarda göllenen kan artar, bunun için vücuduna ve bebeğe yeterli kan göndermeyi amaçlayan anne kalbi daha fazla çalışır. Toplar damardaki kan göllenmesinden sebebiyle azalan kan hacmi, baş dönmesi ve hatta bayılarak yere düşme gibi gebe kadınlar  için tehlikeli olay zincirine sebep olur. Çocuğunu bekleyen annenin bacaklarında daha önceden var olan, dolaşımdaki değişiklikler ve hormonların etkisiyle artan sorunların çirkin görünüm, kramp, kaşıntı vb. gibi basit şikayetlerin yanında derin sistemde pıhtıların oluşmasına neden olabilir. Oluşan varisler de daha fazla şişmekte ve göllenen kan miktarı artmaktadır. Bazen bir parmak kalınlığına ulaşan bu damarlarda gebeliğin son aylarında anne karnındaki bebeğin yatış şeklide etkilidir. Doğumdan sonra bu damarların çoğu kaybolsa da, göllenen ve böylece pıhtılaşma riski artan kanın, bebek ve annenin hayatını tehlikeli duruma düşürebilmektedir.

Prematür (erken) doğumlara neden olur mu?

Yapılan araştırmalarda, işlerinden dolayı uzun süre ayakta kalan kadınlarda, prematür doğumlara daha sık rastlanılmaktadır. Ayakta kalan anne adaylarının kalbe giden kan miktarında azalma ve bebeğe yeteri kadar kanın ulaşmaması sık olarak rastlanan prematür doğumların sebepleri arasındadır. Bunun yanında trombofili (kalıtsal olarak kanın pıhtılaşmaya eğilimi) denilen hastalıkta düşük nedenleri arasında bulunmaktadır. Bu hastalar basit bir tedavi ile çocuk sahibi olabilmekte ve konulan tanı annenin gelecekte oluşabilecek hastalıklarının önüne geçilebilmektedir.

Gebelikte oluşan hangi varisi, ne zaman tedavi etmek gerekir?


Gebelik süresi boyunca oluşan varislerin bazı durumlarda tedavisi zorunludur. Eğer varisleriniz doğumdan 2 ay sonra devam ediyorsa tedavi şarttır. Kozmetik sorun yaratan varisler dahil olmak üzere gebelikte oluşan varisler için, doğumu takiben 3. aydan itibaren tedaviye başlamak gerekmektedir.

Varis Tedavisi


İstenmeyen bir görüntünün oluşmasının yanı sıra varisler hayati tehlike de yaratabilirler. Varislerin tedavi edilmesini gerektiren en önemli sebepler şunlar:
* Derin toplar damar sisteminde pıhtılara sebep olması ve bu pıhtıların koparak akciğer embolisi gibi ölümcül riskler oluşturmasıdır.
* Varislerin estetik açıdan kötü durması
* Hamilelik sırasında anne adayının kendini kötü hissetmesi
* Damarlarda pıhtı oluşması ve iltihaplanması
* Anne ve bebeğin dolaşımına engel olarak sağlık sorunları yaratması
* Gerekli tedbirler alınmadığında, erken doğum riskini arttırmasından dolayı anne adaylarının gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Bacaklarda kan göllenmesini ve varis oluşumunu önlemek için ne yapabilirsiniz?


Gebeliğiniz boyunca varis oluşumu engellemek için alınabilecek önlemler vardır.Bunun için ;Hamileliğiniz süresince ayakta/oturarak uzun süre hareketsiz kalmaktan sakınmalısınız. Alçak sandalyelerde oturmaktan ve sert kenarların bacağa temasından sakının. Mümkün olduğunca çok yürüyün, yüzün, bisiklete binin. Banyo yaparken ılık su kullanın soğuk su veya sıcak su kullanmayın. Uzun süre güneşte kalmayın. Sıcak havalarda veya egzersiz sonrası, ayaklardan başlayarak bacaklarınızı soğuk su ile ıslatın. Gece uyurken veya dinlenirken ayaklarınızı kalp seviyesinin yukarısında kalacak şekilde yerleştirin. Ayrıca doktorunuzun tavsiye ettiği varis (elastik) çoraplarını, tarif edildiği gibi kullanmanız da varis oluşumunu engeller.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder