Kekik
Editörlerimiz sizler için kekik konusunda ayrıntılı bir araştırma yaptı.Kekik nedir , kekiğin yapısı nasıldır , kekiğin faydaları nelerdir , kekik nasıl kullanılır ve daha buna benzer bir grup soruyu sorarak ve yanıtlarını arayarak gerçekleştirdik araştırmamızı.Yapılan araştırmalar sonucu oluşturduğumuz yazımızın konuyu açıklama ve irdeleme noktasında yeterli olduğunu umarak iyi okumalar diliyoruz.
Güneşi ve sıcağı aradığından, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelerde görülür. Yemeklere konan bir baharat olan
kekik kokusuyla meşhurdur. Ayrıca kekik çayı ve kekik yağı gibi kekikten yapılmış ürünler de hali hazırda bulunur. Ayrıca bu bitkiden çıkartılan kekik suyu mide rahatsızlıklarına karşı balla karıştırılıp kullanılmaktadır.
Akdeniz’e has bir bitki olan kekik Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Güneşli öğlen sıcaklarında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel koku, arıları ve böcekleri kendisine çeker.
Bitkinin tamamı, haziran-eylül arasında toplanır; yerden yaklaşık 3-5 cm yükseklikten koparılır , dalları ayrılır, yaprak ve çiçekleri koparılır ve havadar bir alanda ya kurutulur veya kekik suyu ve yağı yapılmak üzere işlenir.
Kekik bitkisinden yaprak çiçek durumlarının su buharı distilasyonu yöntemi ile %2-%8 oranında yakıcı lezzetli aromatik kokulu uçucu kekik yağı elde edilir. Bu uçucucu yağ monoterpen fenollerden karvakrol ve timol barındırmaktadır.
Kekiğin yapraklarında uçucu yağ bulunmasından kaynaklı, bitkiden kaynatılarak çay yapılması durumunda etkinliğini kaybeder. Her ne kadar Thymus cinsi ile anılan kekikten ticari olarak uçucu yağ üretiminde kullanılsa da daha yüksek verim alındığı için Origanum türlerinden Origanum majorana (Alanya Kekiği) tercih edilmektedir.
Kekiğin Yararları Nelerdir
Kekiğin faydaları saymakla bitmez. Kekik , kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü niteliğe sahiptir. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Aynı zamanda o bölgelerde bakteri oluşumunu da engeller.
Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay içimi ve gargara biçiminde başvurulabilir. Kekik iştah açar ve sindirim sistemini çalıştırma da uyarıcıdır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile tedavi edilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir.
Boğmaca ve öksürük, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıklarına karşı, çay içiminin yanı sıra, kekik banyoları da oldukça etkilidir. Güçsüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir. Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları kontrol atına alınabilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar hafifletilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir. kekik çayı içimi ve kekikle karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir.
Kekik Nasıl Kullanılır ?
Kekik yağı yada kekik tentürü friksiyonları ile (ovarak sürme) romatizmal ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri tedavi edilebilir. Sıcak kekik yastıkları ağrılı bölgenin üstüne uygulanarak ağrıda hafifleme yaşanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir. Kekik, öksürük ve mide rahatsızlıklarına karşı başka bitkilerle karıştırılarak daha da başarılı biçimde uygulanabilir.
Kekik Çayı Nasıl Yapılır ?
Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder