Ebegümeci
Ebegümeci (Malva Vulgaris), Ülkemizde 8 türü yetisir. Çok uzun yıllık otsu bir bitkidir .Ebegümeci, gerçek bir protein ve C vitamini deposudur demek yanlış olmaz. Kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengin bir bitkidir.
Ayrıca; içerdiği malvidin ve malvin maddeleri sağlıklı diş eti yapısı için ideal bir yardımcı olmakla birlikte,
plaque (plak) önleyici ve de ağızdaki bakterilere karşı da güçlü bir pro-oxidant özelliği barındırır.
Ebegümecinin Faydaları Nelerdir ?
Ebegümeciyle ağız gargarası, sizi faranjite, bademcik iltihablanmasına (tonsilit) ve sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı korumada oldukça yardımcı olacaktır.
- Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
- Ateş düşürücüdür.
- Nezle ve bronşite iyi gelir.
- Burun kanamasını keser; Burun tıkanıklığını giderir.
- Nefes darlığında faydalıdır.
- Mide ağrısına ve bulantısına karşı etkilidir.
- Cildi korur, yumuşatır ve nemlendirir. Gözaltı kırışıklıklarına ve şişliklerine iyi gelir.
Ebegümeci Nasıl Kullanılır ?
Editörlerimiz sizler için ebegümecinin kullanım şekillerini ayrıntılı bir şekilde araştırdılar. Umarım yararlı bilgiler edinmenizde etkili bir bölüm olmuştur.Ebegümeci çiçekleri , yaprakları ve sapları , Haziran’dan Eylül’e kadar toplanabilir . Kendi kendine yetişen ve mor renkte çiçekler açan bir bitki olan Ebegümecinin yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç olarak değerlendirilebilinir.
Tazesi sebze olarak tüketilir. Kuru yaprakları ve çiçekleri de suda kaynatılmak suretiyle Ebegümeci Çayı olarak ya da lapa haline getirilerek haricen kullanılır. Lapa haline getirilip çıbanların, yaraların ya da egzama olan bölgenin üzerine konursa yararı görülür.
Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır ?
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ebegümeci, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, sabahleyin süzülür veya acil durumlarda aynı miktar bitki bir su bardağı sıcak suyla demlenir, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak tüketilebilirsiniz.
Ebegümeci çayı , özellikle mukoza iltihaplarında , gastrit , mesane iltihabı , mide ve bağırsak mukoza iltihabında ve ağız boşluğu iltihabında olduğu kadar , mide ve bağırsak ülserinde de başvurulabilen bir tedavi yöntemidir .
Kaynatılıp demlendikten sonra ellere ve ayaklara banyo yaptırılırsa yorgunluğu alır. Gözlere pansuman yapılırsa gözleri dinlendirir. İnce ciltlere de faydalıdır.
Ebegümeci Merhemi
Çay süzüldükten sonra artan posalar biraz suyun içinde ısıtılır , arpa unu ile lapa haline getirilir ve bir bezin üstüne yayılarak , sıcak sıcak uygulanır . Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir . Kompres süresi isteğe göre düzenlenebilir .
Bitki , kurutulduğunda özelliklerinin bir bölümünü yitireceği için , elden geldiğince taze kullanılması gerekir . Ama kurutulmuş bitki yine de kullanılabilir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder