Depresyon Nasıl Geçer
Türkiye’de depresyon ve anksiyete bozukluklarının 15-55 yaş arasında en yaygın hastalıklar içinde ilk beşte yer aldığını biliyor muydunuz?Uzmanlar, yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunları bulunduğunu, bunların 20 milyonunun da bu sorunları sebebiyle yardım arayışında olduğunu belirtmektedirler. Unutmamak gerekir ki özellikle Türkiye'de aileler bu durumu hafife almaktadırlar ve çocuklarına gereken özeni göstermemektedirler. Fakat depresyonun intiahara kadar sürüklenecek bir vaka olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Depresyon Belirtileri
Çaresiz ve umutsuz hissetmek. Günlük sosyal yaşam faaliyetlerine isteğin azalması. Kilo kaybına veya kilo artışında belirgin değişimler. Hayattan zevk alamama, uyku düzensizliği, öfke ve tahammülsüzlük, enerjide azalma ve devamlı bir yorgunluk bir şey yapmama isteği depresyon belirtileri arasındadır. Ayrıca kendinden nefret etme, sorumsuzluk ve dikkat dağınıklığı da depresyon belirtileri arasındadır.
Depresyon Çeşitleri
Depresyon birçok farklı türde kendisini gösterebildiği gibi en çok rastlanan türleri iki ana kategoride toplanır; klinik depresyon (majör depresif bozukluk olarak da adlandırılır) ve distimik bozukluk. Depresyon şiddet derecesine göre hafif, orta şiddetli ve ağır depresyon olarak kategorize edilir. Yaşanılan depresyon türünün doğru tespit edilmesi tedavi sürecinin doğru sürdürülebilmesi için büyük önem taşır.
Klinik Depresyon (Majör Depresif Bozukluk)
Klinik depresyon, depresyon türleri içerisinde en şiddetli olarak değerlendirilen türdür. İnatçı üzüntü hali, ümitsizlik, değersiz hissetme gibi yoğun olumsuz duygularla seyreder ve kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bir kişiye klinik depresyon tanısı konulabilmesi için iki haftalık bir zaman periyodu içerisinde aşağıdaki durumların beş ya da daha fazlasını karşılıyor olması aranır;
Günün çoğunluğunda depresif hissetme
Günlük aktivitelere ilginin azalması
Belirgin kilo artışı ya da azalışı
Şiddetli uykusuzluk ya da uyanamama hali
Düşünce ve hareketlerde yavaşlama
Günün çoğunluğunda bitkin/yorgun hissetme
Odaklanmakta ve karar vermekte güçlük
Tekrar eden ölüm ya da intihar düşünceleri
Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Majör depresif bozukluklar kategorisinde değerlendirilen atipik depresif bozukluk kişilerde belirli davranış kalıplarıyla kendisini gösterir. Atipik depresyon yaşayan kişilerin duygu durumları dış uyaranlara göre şiddetli değişimler gösterir. Alınan iyi haberler karşısında aşırı sevinç, kötü haberlerde ise aşırı üzüntü görülebilir. Atipik depresyon genellikle ilk defa gençlik yıllarında başlar ve yetişkinlik süresince devam eder. Atipik depresyon yaşayan kişilerde genellikle aşağıdaki belirtiler görülür;
Kiloda belirgin artış
İştahta belirgin artış
Yoğun uyku hali
Kollarda ve bacaklarda ağırlaşma hissi
Reddedilmeye karşı hassasiyet
Doğum Sonrası Depresyonu
Majör depresyon türleri arasında değerlendirilen doğum sonrası depresyonu hamilelik süresince ya da doğumu takip eden dört hafta içinde karşılaşılan bir depresyon türüdür. Doğum yapan kadınların yüzde 10-15’inde görülen doğum sonrası depresyonun neden kaynaklandığı tam olarak bilinememekle birlikte doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınlarda genellikle şiddetli üzüntü hali, sürekli ağlama, yoğun kaygı ve umutsuzluk sıklıkla görülen belirtilerdir.
Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu
Mevsimsel duygu durum bozukluğu belirli mevsim dönemlerinde görülmesiyle diğer depresyon türlerinden ayrılır. Özellikle gün ışığının azaldığı kış dönemlerinde görülen mevsimsel duygu durum bozukluğu popülasyonun %1-%2’lik bölümünü etkiler ve genellikle kadınlarda ve gençlerde görülür. Mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşayan kişiler kış aylarında yaz aylarında oldukları hallerinden bambaşka bir görüntü sergilerler; genellikle ümitsiz, üzgün, stresli ve ilgisiz bir görüntüyle devam eden mevsimsel duygu durum bozukluğu sonbahar- kış döneminde başlayıp günlerin uzadığı ilk bahar yaz aylarına kadar devam eder.
Melankolik Özellikli Majör Depresyon
Melankolik özellikli majör depresyonda kişiler önceden zevk aldıkları neredeyse hiçbir aktiviteden zevk almamaya başlarlar ve kişiye majör depresif bozukluk tanısı konulabilmesi için aşağıdaki belirtilerden en az üç tanesini daha sergilemeleri beklenir;
Zevk alınan çoğu/tüm aktivitelerden zevk alamama
Yaşanan iyi olaylar karşısında tepkisizlik
Psikomotor davranışlarda farklılaşma
Şiddetli suçluluk duygusu
Uykusuzluk
Sabah yaşanan depresyonda artış
Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Halisünasyon ve sanrılarla seyreden majör depresif bozukluk türü psikotik özellikli majör depresyon olarak adlandırılır. Psikotik özellikli majör depresyonda kişiler kendilerinin değersiz olduklarını ve yaşamayı hak etmediklerini söyleyen sesler duyduklarını belirtebilirler.
Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Katatonik özellikli majör depresyon yaşayan kişilerde psikomotor davranışlarda şiddetli bozulmalar görülür. Katatonik özellikli depresyonda aşağıdaki belirtilerin en az iki tanesinin görülüyor olması aranır:
Kaslarda hareketsizlik
Nedensiz kas hareketleri
Şiddetli negativite ya da hiç konuşmama
Alışılmamış beden pozisyonu
Başkalarının söz ve hareketlerini tekrar etme
Distimik Bozukluk
Distimi depresyonun hafif ancak kronik formlarından biridir. Belirtileri genellikle en az iki yıl boyunca devam eder. Distimik bozukluk bireyin yaşamını klinik depresyona göre daha olumsuz etkiler çünkü belirtileri daha uzun bir süre boyunca kendisini gösterir. Distimik bozukluk yaşayan kişilerde günlük aktivitelere duyulan ilgide azalma, kendilerini ümitsiz hissetme, verimlilikte düşüş ve düşük özgüven gibi belirtiler sıklıkla görülür. Distimik bozukluk yaşayan kişiler çevreleri tarafından genellikle eleştirel, sürekli şikayet eden ve yaşamdan zevk alamayan bireyler olarak tanımlanır.( kaynak:https://www.psikologofisi.com/depresyon/turleri-nelerdir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder