1 Haziran 2017 Perşembe

Astım Teşhisi Nasıl Konur?


Astım Teşhisi Nasıl Konur?



Astım hastasının verdiği hastalık öyküsü teşhisi kolaylaştırı. Ama bazen diğer astıma benzeyen hastalıklarla ayırmak açısından hastanın atak sırasında muayene edilmesi gerekebilir. Eğer hala astım teşhisi konusunda bir kesinlik sorunu yaşanıyorsa o zaman hasta özellikle 4-5 yaşın üzerinde bir çocuk veya bir erişkinse solunum fonksiyon testleri uygulanır. Solunun fonksiyon testleri bronşlardaki hassasiyeti bilgisayarlı



hassas cihazlarla tespit eder ve astım teşhisini koymayı sağlar.

Astımdan kurtulmak mümkün mü?


Astım hastalığı farklı yaş gruplarında ve farklı kişilerde farklı seyirler izleyebiliyor. Çocuklarda görülen, özellikle –4 yaşın altında başlayan ve alerjik olmayan astım türü ergenlik yaşına kadar büyük oranda iyileşen bir problemdir. Bundan az bir kısmı ileride erişkin tipi astım olarak zaman zaman tekrar edebilir veya sürekli bir astım hastalığı olarak sürebilir Özellikle 3-4 yaşından itibaren başlayan ve çoğunlukla alerjik olan çocukluk çağı astımı da yine %50-%60 oranında devam eder. Çok az bir oranda ergenlik dönemine kadar tedavi edilebilir. İyileşenlerin de bir kısmı ileride astım atakları geçirebilir veya erişkin tipi astım olarak görülebilir. Erişkin tipi astımda astımın türüne göre farklı seyirler gösterebilir. Eğer kronik bronşit şekline dönüşmüş, bronşlarında kalıcı değişiklikler oluşmuş bir kişi ise bu astım sürekli belirtiler veren bir hastalıktır ve sürekli ilaç kullanması gereken hastalardır bunlar. Bazı kişiler sık sık atak geçirirler. Sürekli olmasa bile özellikle enfeksiyonlar sırasında şiddetli atak geçirebilirler. O yüzden bu kişilerin de mutlaka bu atakları hafif atlatmasını sağlayan koruma tedavisinin uygulanması gerekir.

Astım ilaçlarının yan etkisi var mı?


Astımlı hastaların dikkat etmeleri gereken şeylerden bir tanesi bronş açıcı ilaçların aşırı dozda alınmamasıdır. Bronş açıcı ilaçlar bronşların açılması vasıtasıyla bir rahatlama sağlar özellikle kriz esnasında. Ama özellikle uzun etkili cinsleri vardır bu ilaçların ve bu uzun etkili ilaçlar yüksek dozlara çıkıldığında bazı ritm bozukluklarına ve hayati tehlike arz eden yan etkilere yol açabilirler. O yüzden bu konuda doktorun önerdiği dozun aşılmaması hayati önem taşır. Kortizon içeren koruyucu ve tedavi edici dediğimiz diğer tür ilaçlar ise uzun zamandır kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlarla ilgili başlangıçta birçok kaygılar taşınır hastalar tarafından. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda kortizon ilaçlarının büyümeye, boy uzamasına olumsuz etkisi olup olmadığı konusunda çok araştırma yapıldı. En son yapılan araştırmaların söylediği bu ilaçlar önerilen dozlarda kullanıldığı taktirde nihayi boyda çok önemli bir azalmaya yol açmıyor. Buna karşılık hastaların kendisi ilaç kullanılmadığı taktirde çocuğun büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkileyebiliyor. Erişkinler bu tip ilaçları kullandıktan sonra mutlaka ağızlarını gargara yaparak kalıntı ilaçların uzaklaşmasını sağlamalıdır. Çünkü bu ilaçların uygunsuz kullanımı sonucunda ağızda mantar enfeksiyonu oluşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder