Akciğer Amfizeminin Vücut Fonksiyonlarına Etkileri
Akciğer amfizeminini solunum fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Hasta giderek solunum yetersizliği tablosu içerisine sürüklenir. Özellikle sigaraya da devam ediyorsa bu ilerleme çok daha hızlı yaşanmaktadır. Sigarayı bırakan hastalarda
ilerlemenin hızı azalmakla birlikte yine de ilerleyici özelliğini koruyor hastalık. Akciğer amfizeminin ilk belirtileri genellikle 40′lı 50′li yaşlarda görülür. İlk belirtisi tüm akciğer hastalıkları gibi nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı hastalığın başlangıcında hafif niteliktedir ve özellikle efor sırasında meydana gelir. Hastalığın karakteristliklerinden bir tanesi de sürekli ilerleyici olmasıdır. Yıllar içerisinde nefes darlığı giderek artar. Önceden eforda olan nefes darlığı istirahat halinde olmaya başlar ve hastalığın ilerleyen dönemlerinde hasta artık günlük aktivitelerini bile yapamayabilir. Hatta daha ileri ki dönemlerde konuşmak bile mümkün olmayabiliyor hastalar için.
Akciğer amfizemi nasıl bir hastalıktır?
Akciğer amfizemi tıkayıcı akciğer hastalıkları grubu içinde incelenir, en temel özelliği nefes darlığı olan ve özellikle sigaraya bağımlı bir akciğer hastalığıdır. Hastalığın belirtileri en sık nefes darlığı, bunun yanı sıra hırıltılı solunum ve öksürük gibi belirtiler görülebilir. Temel nedeni sigara olmasının yanında daha küçük gruptaki hastalarda doğumsal bir takım anomallerin sonucunda ortaya çıkabilir, doğumsal bazı enzimlerin yokluğu nedeniyle akciğer dokusunun kendi kendini tahrip etmesi sonucu ortaya çıkabilir.
Akciğer amfizemi nasıl teşhis edilir?
Akciğer amfizeminin tanısı basittir. Özellikle göğüs hastalıkları uzmanları için herhangi bir tetkik yapılmaksızın bile tanı konulabilir. Ancak önemli olan solunum fonksiyon testlerden muhakkak geçirilmelidir hasta. Bu sayede hem hastalığın bulunduğu evreyi tespit etmek mümkün olacaktır hemde uygulanan tedaviyle yada tedavisiz kalsa dahi hasta yıllar içerisindeki hastalığın seyrini izlemek mümkün olacaktır. Bu nedenle solunum fonksiyon testleri mutlaka yapılmalıdır. Çok da zor ulaşılan bir test değildir, çok büyük ekonomik yük gerektiren test değildir, kesin tanı koydurur. Akciğer amfizeminde balgam testinin teşhiste hiç bir etkisi yoktur. Çünkü bu mikrobik bir hastalık değildir.
Akciğer amfizemi için ne tür egzersizler yapılmalı?
Bu tür hastalıklarda nefes almakta sorun yoktur nefesi vermekte sorun yaşanır. Ağır hastalar dikkat edilirse nefes verirken ıslık çalar gibi dudaklarını büzerek ağız içindeki basıncı arttırarak ve bu sayede de hava yollarının daha uzun süre açık kalmasını sağlayarak nefes verirler bu onları iyi hissetirir. Bunun yanı sıra öksürük egzersizleri amfizemi ve ona benzer hastalıklarda son derece önemli akciğerin açılmasını sağlamak amacıyla. Bunun yanı sıra amfizem genellikle kilo kaybı meydana getiren bir hastalıktır. Kas erimesine yol açabilir. Bu kas erimesini engellemek için yapabildiği ölçüde hastanın egzersiz yapmasında büyük yarar vardır. Belirli bir egzersiz yok ama tabi bu hastalar çok ağır egzersizleri zaten uygulayamazlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder