1 Haziran 2017 Perşembe

İshale iyi Gelen Bitkiler


İshale Ne İyi Gelir


İshalin tedavisinde doğru beslenme oldukça önemlidir. Özellikle ishal geçiren yiyecekler ve besinler adını verdiğimiz yiyecekler sayesinde hem ishal daha kısa sürmekte ve çabuk iyileşmekte, hem de ishalin şiddeti azalarak özellikle bebeklerde görüldüğü takdirde bebeğin büyümesini sekteye uğratmamaktadır. Yetişkinlerde görülen ishal ise gideren gıdalar sayesinde daha az yıpratıcı olarak kilo ve su kaybını en aza indirmektedir.

Çoğu zaman gıda zehirlenmeleri ile ortaya çıkan ishal, bazı hastalıklar, ilaç yan etkileri ve virüs, bakterileri gibi problemler ile de ortaya çıkmaktadır. Genelde çok sıvı tüketildiğinden sindirimi güç olmayan yiyecekler ile bol sıvı alınması gerekmektedir. Süt, kafein, baharatlı, yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Ekmek, pirinç, muz ve elma en faydalı yiyeceklerdir.

Genelde düşük lifli gıdalar kullanılması gerektiğinden pirinç ve pirinç suyu içinde ki nişasta sebebi ile yararlıdır. Elma ishale iyi gelir fakat, elmanın kabuğu ishali şiddetlendireceğinden soyulmuş elma yenmelidir. Böğürtlen ve böğürtlen suyu, limon suyu ishale iyi gelen içeceklerdir.

İçeceklerin yanında özellikle, beyaz pirinç veya pirinç suyu ishal sırasında tüketilecek faydalı ve düşük lifli yiyecektir. Bu ihtiyaç duyulan nişasta ve besin değerini sağlar. Ayrıca pirinç suyu kaybedilen suyun yerine konulmasına da katkı sağlar. İshal sırasında kaybedilen potasyum da sindirimi kolay olan muzdan alınabilir. İshal sırasında da tüketimi gereklidir. Bütün bu bitkisel desteklerin yanında özellikle karanfili antiseptik özelliğiyle en güçlü ishal kesici olarak bilinmektedir.



Karanfil İle İshal Geçirme


Karın ağrılı ishal rahatsızlıklarında kuru karanfil bağırsaklardaki  hareketliliğini bir kaç saat içinde dengeye oturtmaktadır. Ancak karanfil, çay olarak içilmemeli oda sıcaklığındaki su ile tüketilmelidir. Aynı zamanda, tüketeceğiniz karanfillerin raf ömrünün bir yıldan daha fazla olmamasına önem göstermek gerekmektedir. Karanfilin taze ve kullanılabilir durumda olduğunu basit bir yöntemle anlayabilirsiniz. Kuru karanfili iki parmağınızın arasında ezmeye çalışınız, eğer kolayca kırılıp ufalanıyor ise, kullanmayınız.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, trombozit (platelet) düşüklüğü sorunu yaşayan hastaların karanfil tüketmelerinin sakıncalı olduğudur. Özellikle bazı ilaçlar, yan tesir olarak trombozit düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Bu türden ilaçları kullanan hastaların karanfilden uzak durmaları gerekir.

Evde  İshal İçin Pratik İçecekler


Limon suyu: Limon suyu mikropları öldürerek ishali karşı koruma sağlar.
Türk kahvesi: Türk kahvesi Bağırsakları hızlandırıp, dışkıyı katılaştırarak ishale iyi gelir.
Portakal suyu: Portakalın içinde bulunan vitamin ve mineraller özellikle antitoksidan olan c vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek ishale iyi gelir.
Çay: Çay bağırsaklarda kuruluk yaptığından dolayı ishalin sebep olduğu sulandırılmış dışkıyı önler.
Şekersiz kola: Kola içinde bulunan asitler sayesinde bağırsak tembelliğini önleyerek ishale iyi gelir.
Maden suyu, gazoz, türk kahvesiyle limon karışımı gibi halk arasında da iyi bilinen ishale iyi gelen karışımlarda mevcuttur. Koyu çay, şeftali, gül yapraklarının veya kestane yapraklarının kaynatılıp içilmesi de iyi gelen yöntemlerdir.

İshale İyi Gelen Bitki Çayları


İncir Yaprağı,  ishal tedavisinde kullanılmaktadır. İncir ağacının yaprakları etkili bir çözüm olduğunu söylemekte hiç bir sakınca yoktur. İshal için;İncir ağacının yapraklarından 3-4 adet alıp, yaklaşık olarak bir su bardağı klorsuz suda kaynatarak içniz, Yada bir bardak kaynayan suyun içerisine 4-5 gram karanfilin kökünü koyarak, 10 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra hazırlanan bu bitkisel formülden her gün 2 bardak içilmelidir.

Ada çayı ishale iyi gelen bitkiler arasındadır. Ada çayı içerek ishali önleyebilirsiniz. Bir bardak kaynayan suyun içerisine 9-19 gram ada çayı koyun ve bekletin. Demlendikten sonra bu çaydan günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Böğürtlen suyu ile de ishalden kurtulabilirsiniz. Kendisi meyve olarak veya suyu hazırlanarak tüketilebilinir. Hatta bir çay kaşığı yenibahar ile karıştırılırsa daha da etkili olur. Suyu yararları olan diğer bir meyve de limondur. Günde 3-5 defa taze sıkılmış suyu içilebilir.

Elma sirkesi doğal bir antiseptik ve antibakteriyeldir.  Bu sayede elma sirkesi bağırsakların ve tüm sindirim yolunun temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca elma sirkesi içinde bulunan “pektin” maddesi dışkının sertleşmesini ve ishalin hafiflemesini sağlayabilir. Her öğünden sonra dolu su bardağına 1-2 çay kaşığı sirke karıştırarak içebilirsiniz.

Zencefil çayı, mide bulantısı ve kusmada oldukça etkili bir bitkisel üründür. Bu sebeple hamilelik döneminde de sabahları tavsiye edilen bu çay, uzun süren mide bulantılarının son bulmasında etkilidir.

Papatya çayı rahatlatıcı ve sakinleştici etkisi ile bilinmektedir. Orta dereceli mide bulantısı ve ağrıları için ideal olan papatya çayı ayrıca stres ve sıkıntıya bağlı mide rahatsızlıklarının da tedavisinde kullanılabilir.

Yeşil çay en iyi antitoksidan olmasının yanında c vitamini açısından oldukça zengindir. Lifli yapısı sayesinde ishale iyi gelen bitki çayları arasında ilk sırada yer alan yeşil çay, bal ile karıştırılarak içildiğinde daha çok etki gösterir. Siyah çayda vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak için bol bol siyah çay içilebilir.

İshal Tedavisinde Bitki Çayları Nasıl Hazırlanmalı


Bitkilerden elde edilecek olan çayların demlenmeleri kısa süreli yapılmamalıdır. Dinlenme yada demlenme süreleri uzun olmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi gerekmektedir. Zaten demleme süresinde bekletildikçe kıvamında koyulaşma görülür. Kıvamı koyulaştıkça özellikle lifli bitkilerdeki etken madde demlenme diye tabir ettiğimiz biçimde yoğun bir hal alır , dolaşım yollarındaki sıvı dengesizliğini düzene sokarken aynı zamanda antioksidadif etkisiylede iyileşlmeye yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder