İshal
İshal rahatsızlığı sindirim ve dolaşım sistemin bir dizi sebebe bağlı olarak yaşadığı dengesizliğin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle bağırsak kaslarının bulaşılan yada yakalanılan bir hastalığa bağlı olarak gevşemesi sonucunda dışkılama periyodu ve biçiminde sorunlar ishale sebep olmaktadır. Bu bi hastalık değildir fakat bazı hastalıklarla beraber görülebilir.
İshal tedavisi boyunca, sindirimi zor olmayan hafif gıdaların tüketilmesi ve sıvı tüketiminin arttırılması gerekir. Bu dönemde alkol, kafein, baharatlı gıdalar, süt ürünleri, yağlı gıdalar ve yüksek oranda lif içeren gıdalardan uzak durmalısınız. İshale iyi gelen yiyecekler arasında ilk sıralarda düşük lifli pirinç, muz, elma püresi ve bir kaç dilim ekmek tüketmek oldukça yararlıdır.
İshal Nasıl Geçer
İshal hastalıklarında, eğer yüksek derecede ateş göstermiyorsa, iki üç gününde dengeli beslenmek ishali geçirecektir. Bu durumda fazla yağlı yiyeceklerden uzak kalarak, kaybettiğimiz su miktarını ve tuzu geri alarak diyet programı yapmakta fayda vardır.
Şayet, başka ciddi enfeksiyon rahatsızlıkları görülmüyorsa ve ishal kaybolmuşsa, hastalık kendiliğinden bir iki güne kadar iyileşme gösterir. İshal vakalarında uzun süreçli olursa, ateşlenme 38’in üzerinde olursa, hastayı doktora götürmek gerekir.
Evde İshal Tedavisi
İshal tedavisinde tükettiğimiz gıdaların önemi büyüktür. Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali keser. Havuç, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran bir çok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir. Bunların ishal olan hastaya iştahsız olsa bile yedirilmesi gerekir.Özellikle yoğurt bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Yoğurt içinde bulunan bakteriler bağırsak içinde yaşayan diğer zararlı bakterilerin yaşamalarına engel olurlar. Maden suyu, gazoz, türk kahvesiyle limon karışımı gibi halk arasında da iyi bilinen ishale iyi gelen şeyler de vardır. Koyu çay, şeftali, gül yapraklarının veya kestane yapraklarının kaynatılıp içilmesi de iyi gelen yöntemlerdir.
Hastanın almaktan kaçınması gereken yiyecekler de vardır, bunlar peynir, yağlı ve sütlü yiyecekler, enginar, lahana, brüksel lahanası, diyet bisküviler, kepekli ekmek, çiğ sebzeler, ayva, çikolata, kızartmalar gibi yiyeceklerdir. İshal olan kişi az ve sık sık beslenmeli ve beslenmedeki yağ oranı azaltılmalıdır.Kısa sürede geçmeyen ishallerde mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
İshal İlaçları
Dıafuryl Süspansiyon; Bu ilaç bakteriyel durumların yol açtığı ishal vakalarında önerine bu ilaç invazif olmayan genel durum bozukluğu, ateş, enfeksiyon yada toksisite belirtilerinin görülmediği akut isal tedavisinde kullanımı önerilmektedir. Çocuklarda 10 yaşın üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde günde 2-4 ölçek, 1 yaşın üstündeki çocuklarda 2-3 ölçek, süt çocuklarında 1-3×1/2 ölçek kullanılır. Tedavi süresi 7 gündür.
Endosin Süspansiyon; Akut ve kronik ishal durumlarında önerilen bu ilaç bağırsak enfeksiyonları, ishale sebep olabilen hastalıklar ve enfeksiyon hastalıklarının yol açtığı yerel salgınlar da kullanılması önerilmektedir. Ayrıca çocuklar arasında yaşanan salgınlarda da özellikle bağırsaklarda antiseptik etkisiyle kullanılır.
10 yaşın üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde günde 2-4 ölçek, 1 yaşın üstündeki çocuklarda günde 2-3 ölçek, 1 yaşına kadar olan çocuklarda günde 1.5-2 ölçek kullanılır. Tedavi süresi 7 gündür.
Reflor ; Antibiyotik tedavisine bağlı ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıkların önlenmesi içindir. Tedaviye çok iyi cevap veren bu ilaç yaklaşık 24-48 saat içinde etkisi kendini göstermeye başlar.
Bu ilacın kullanımı yetişkin ve çocuklarda değişmektedir. Yetişkinlerde günde 1 veya 2 doz, çocuklarda günde 1 doz kullanılır. Bir bardak sıcak olmayan su veya şekerli su içinde karıştırılarak içilmeli ve alkol içermemelidir. İlaç günün herhangi bir saatinde alınabilir. Ancak, çok hızlı bir etkiyi sağlamak için yemek yeme saatlerinin dışında alınması önerilir.
Llopermid Tablet; Akut kısa süre içinde gelişen ishal, iltihabi bağırsak hastalıkları ve kronik diyarelerin semotomatik tedavisinde önerilir. İshal başlar başlamaz bu karışımın kullanılması etkisi açıdan önemlidir. İlacı içemeyen çocuklara 5-10 dakika ara ile kaşıkla verilebilir. İshalli çocuğa bir günde en az kilosunun sayısında çay bardağı dolusu karışımı içmelidir. Yetişkinler her sulu dışkılamadan sonra 1 bardak içebilirler.
İshale Ne İyi Gelir
İshal süresince dikkat edilmesi gerekenlerin başında beslenme alışkanlıklarının düzene sokulmasıdır. Ancak bunu yaparken, bazı besinlerin önemi daha da öne çıkmakta ve özellikle tüketim şekillerine özellikle dikkat edilmelidir. Bu besinleri yararları ve etkileri aşağıda verilmiştir.
Kepek;İshal tedavisindeki en etkili besin kepektir. Özellikle , gün aşırı 1 yemek kaşığı kepeği beslenmenize ekleyerek ishalin daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak kahvaltılık gevreklerde bulunan kepek ya da kepekli ekmek gibi işlenmiş kepek değil, işlenmemiş doğal kepek tüketmeniz öenmlidir. İşlenmemiş kepeği çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Kepeğin özelliği her tanenin kendi ağırlığının 8 katı kadar su emebilmesi ve ishal sırasında bağırsaklarda biriken suyu azaltmasıdır.
Pirinç; İshal tedavisinde ilk olarak yapılması gereken, dışkının sertleşmesini sağlamak ve normale döndürebilmek için düşük lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Beyaz pirinç düşük lif içeriğiyle bu kategoriye girer ve ishali bastırmak için kullanılabilir. Esmer pirinç lifli olduğundan ve bağırsakları daha da yumuşatacağından ishal sırasında tüketilmemelidir. Ayrıca ishal olma hali uzun sürüyorsa ve pirinç yemekte zorlanıyorsanız yarım kase beyaz pirinci 3 kase suda 45 dakika beklettikten sonra süzerek suyunu içmekte yararlı olacaktır.
Patates; Bağırsakların normal çalışma sistemine dönmesine yardımcı, bağlayıcı bir besin olan patates, hem sindirim sistemini zorlamaz hem de besleyicidir. İshal durumunda özellikle kaynatılarak elde edilebilen patates püresi sindirim sisteminizi dengeleyecek ve ishali iyileştirecektir.
Havuç; püresinin de yabana atılmaması gereken bir ishal kesici olduğu unutulmamalıdır. Bunun İçin, 1-2 havucun dış kısmını soyduktan sonra kaynatın ve sıcakken kaşıkla ezerek püre kıvamına getirin. Her 15 dakikada 1 çay kaşığı yiyerek ishali hafifletebilirsiniz.
Zencefil; Bir çok hastalığın tedavisinde etkili bir tedavi destekleyici olan zencefil ishal gidermede de etkilidir. Özellikle, gün içinde, yemeklerden sonra bir bardak zencefil çayı içerek hem ishalin etkilerini hafifletmiş hem de ishal sebebiyle vücudunuzun kaybettiği suyun bir miktarını yerine koymuş olursunuz. Aynı şekilde nane, civanperçemi ve meyan kökü çayları da ishali azaltmak için kullanılabildiği de hatırda tutulmalıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder