Bebeklerde İshal Tedavisi
İshal hastalığı yetişkinlerde olduğu kadar özellikle bebeklerde sık rastlanılan bir durumdur. Bebeklerde ishalin beslenme alışkanlıklarının değişimden, bağırsak enfeksiyonuna kadar pek çok sebebi olabilir.
İshalin tedavisi yetişkinler içinde bebekler içinde aynı olmakla beraber verilecek besinler arasında ve ilaçların dozajı arasında fark vardır. ilk adımda yapılması gereken vücudun sıvı kaybını gidermektir. İshalli çocuklarda sıvı kaybını karşılamak için su ve sulu içecekler verilmelidir. Ayran, çorba, meyve suyu bebeklere verilebilir. Fakat henüz anne sütünden başka besin kullanmayan bebekler, daha fazla emzirilmelidir. Bebek su verilebilir fakat önce kaynatılmalıdır. Bebek dışkısı bir yetişkinin dışkısına göre genelde daha sıvıdır, fakat dışkı kıvamının tamamen sıvıya dönmesi ve sık dışkılama bebeklerde ishalin bir göstergesidir.
Bebeklerde ishal durumunda doktora başvurulması gerekir. Bu nedeni yeteri kadar sıvı almasına çok dikkat edilmeli ve eğer bebeğinizde mide bulantısı ve kusma yoksa, anne sütü veya devam sütü de vermeye devam etmelisiniz.İshal olmuş bebeklerde, eğer yaşı uygunsa katı gıdalara devam edilmesini önermektedir. Bebeğinizi ishal diyetiyle (muz, pirinç, elma suyu, kuru kızarmış ekmek) beslemenizin yanı sıra, karbonhidrat (ekmek, tahıl ve pirinç), et, yoğurt, meyve, sebze de yenebilir. Aslında vücut yararlı besinlere enfeksiyonla mücadele için ihtiyaç duyar, bu nedenle sağlıklı bir beslenme şekli bebeğin ishalinin kısa sürmesini sağlar.
Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?
İshalli bebeklerde özellikle sıvı kaybını karşılamak için su ve sulu içecekler verilmelidir. Ayran, çorba, meyve suyu verilebilir. Fakat henüz anne sütünden başka besin kullanmayan bebekler, daha fazla emzirilmelidir. Bebek içebildiği zaman, suyu kaynatıp soğuttuktan sonra bebeğe verebilirsiniz.
Anne sütü içen bebekler, daha sık emzirilmeli, anne sütü almayan bebeklerde ise beslenme önceden olduğu gibi devam ettirilmelidir. Ek besin almaya başlamış en az 6 aylık bebeklerde ise yoğurt, püre, et gibi besinler verilebilir. Meyve suyu içirilebilir. Çocuk mutlaka iyi beslenmelidir. Öğün sayısını arttırılabilir.
Ayrıca ishal için bazı risk faktörleri bilinmektedir. Biberonla beslenme ve ilk 6 ay anne sütü dışında besinler alma, ishalli hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır. Bunların yanında hijyene önem verilmelidir. Tuvaletten sonra eller sabunlanmalı ve kirli sular kullanılmamalıdır. İshal ortaya çıktıktan sonra ise, beslenmesi kesilen bebekler, en az iki kere kusanlar, 6-7 defa sulu dışkılayan bebekler ve 1 yaşından küçükler çok fazla sıvı kaybeder. Bu bebekler durum daha ciddidir ve doktora mutlaka başvurulmalıdır.
Emzirilen Bebeklerde İshal Tedavisi
Doğumunun ilk üç haftasında anne sütü alan bebeğin, her beslendikten sonra normalde bir dışkılaması olur. Bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku duyulana dek normal normal sayılmalıdır.Bebeğinizin dışkılama sayısı artarsa, muhtemelen ishali vardır. Bebeğiniz iştahsız rengi soluk ve ateş durumu olabilir. Unutmayın ki; anne diyetindeki kola, kahve ve bitkisel çaylar bağırsak hareketlerini arttırabilir .
Ağır ishalde (sulu ve sık), bebeğinizin idrarı azalmış ise bebeğiniz fazla yorgunsa ve damar yolundan sıvı gereksinimi olabilir. Bebeğinizin altı, ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için, her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün. Bu bakım geceleri yapılması bebeğin daha iyi uyumasını sağlayacaktır.
Mama ile Beslenen Bebeklerde İshal Tedavisi
Sulu ve sık ishal olduğunda; mamaları, laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalarla değiştirilebilir. Bu durumda doktordan bilgi alınmalıdır. Su yerine, dengeli elektrolit solüsyonu olarak bilinen ve eczanede satılan sıvılardan doktorunuzun önerisiyle faydalanabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun ağır derecede ishali varsa ve koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en az 10ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Sıvı miktarını hiç bir zaman kısıtlamayın.
2 yaşından Büyük Bebeklerde İshal Tedavisi
Sık ve sulu ishali durumlarında, sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler bu durumda bebeğe verilebilir. Tuzlu krakerler çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder. Sıvı kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz. İkinci günde, süt ve su verebilirsiniz. Meyve suları ishali arttıracağından tercih edilmez. Bu durumlarda, Çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa ona süt verin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder