En Yoğun Laktoz Anne Sütündedir
Süt şekeri (karbonhidratı) diye de adlandırılan laktoz, anne sütünde % 6,5-7, hayvan sütlerinde ise % 4,5-5 oranında vardır. Sütte başka şeker kaynağı yoktur. İnce bağırsakta laktaz enzimi ile parçalanır, kana geçer. Laktoz intoleransı veya sütü sindirememe, süt şekeri alerjisi 3
aşamada incelenir.
Doğumsal - Primer Laktoz İntolerans
Yeni doğan bebeklerde beslenmenin başlamasından sonraki zaman diliminde, sulu dışkı, kusma ve sıvı kaybı gibi semptomlar görülür. Dışkılar sulu ve köpüklü haldedir. Doğumsal laktaz yetersizliği tespit edildiğinde, süt ve süt ürünlerinin diyetten çıkarılması iyileşme sağlar.
Geç Başlangıçlı Hipolaktazi
Geç başlangıçlı hipolaktazi insanların çoğunda vardır. Kalıtsaldır. 3- 6 yaş arasında laktoz alımından sonra, 8 saat içinde ishal, gaz, kramp şeklinde karın ağrılarının, % 30-80’i laktoz intoleransından kaynaklanabileceği söylemektedir. Hastalar laktozu fermente ürünlerle yani yoğurt, peynir olarak tüketebilmektedir.
Sekonder Laktoz İntoleransı
İki yaş altı çocuklarda en sık rastlanılan emilim bozukluğudur. Bu grupta, çocuk veya yetişkinde ishal görülmeksizin, ağrı ve yakınmalarına bağlı sütlü besinlerin tüketimini azaltma görülür. Bu tür yakınmalarda deneme yanılma yoluyla diyet belirlenebilir. Kişinin tolerans düzeyine göre diyet açılır veya kısıtlanabilir.
Doğuştan Laktoz İntoleransınız Varsa Bu Besinlerden Uzak Durun!
- Süt, yoğurt, çökelek, süt tozu, dondurma, salep,
- Sütlü tatlılar (muhallebi, sütlaç, sütlü puding vb...),
- Sütlü domates çorbası, hazır çorbalar,
- Bisküvi, kraker, çikolata, gofret vb,
- Süt ve türevlerinin girdiği kek, kurabiye, pasta vb,
- Sütlü sos ve püreler,
- Margarin, tereyağı, kaymak, krema,
- Yağda kızartma ve kavurmalar,
- Yağ içeriği yüksek besinler,
- Laktoz içeren diş macunları,
- İçeriği bilinmeyen her türlü besin,
Bu Besinleri Dikkatli Tüketin!
Yoğurt;
Laktoz intoleransı olan insanlar yoğurdu daha kolay sindirebilir. Bunun bir sebebi süt yoğurda fermente olurken, laktozun % 70’inin parçalanması, bir diğer nedeni de laktozu sindirmeye yardım eden bir enzimin var olmasıdır. Sekonder laktoz intoleransı olan bireyler yoğurdu genellikle daha kolay tolere edebilir.
Peynir;
Peynir yapımından sonra laktoz yaklaşık 10 gün içinde laktik aside evrilir. Genellikle peynirlerin laktozsuz olması için3 aydan fazla olgunlaşmış olması gerekir.
Sekonder laktoz intoleransında, belirtiler azaldıktan bir süre sonra laktozlu besinler yavaş yavaş verilebilir. Bu diyetlerde 1 kısım laktozlu, 3 kısım laktozsuz besinler verilerek başlangıç yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder