Karanfil
Anavatanı Endonezya olan karanfil ağacının çiçek tohumlarından elde edilen karanfil, çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine döner. Özellikle Dünya mutfağında baharat olarak kullanılan bu baharat yüksek antiseptik ve antitosidan yapısı ile ağrıları kesmede ve ishale çözümde kullanılır.
Karanfilin Yararları Nelerdir
Karanfil taneleri çok yaygın olarak kullanıldığı üzere ağız kokularını giderir. Özellikle soğan ve sarımsaklı yemeklerden sonra, sigara içtikten sonra bunların kokularını bastırmak maksadıyla akla ilk gelen en pratik çözümlerden biri karanfil çiğnemektir. Karanfil çok kuvvetli bir antiseptiktir. Dolayısıyla vücuttaki mikroplarla savaşır. Antioksidan etkisi bulunur.
*Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici etkileri mevcuttur.
*Karanfil tanelerinin suyla kaynatılın içilmesi veya karanfil şansı acı ve yakıcı lezzeti ile iştah açar, hazmı kolaylaştırır.
*Bağırsak gazlarını azaltır ve sindirimi düzenler.
*Karanfil ayrıca keskin kokusu ve baharlı tadı ile uyarıcı bir maddedir.
*Afrodizyak etkisi vardır.
*Kadın ve erkeklerde cinsel arzuyu arttıran karanfil, ayrıca kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardım eder. Hafif kabız yapıcı hususiyete de sahiptir.
İshal Kesin Çözüm :Karanfil
Kan dolaşımını rahatlatan toksinleri sayesinde karanfil metabolizmayı güçlendirerek sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı yardımcı olur. Karanfil aynı zamanda kandaki şeker seviyesini düzenleyerek kanın pıhtılaşmasını azaltır ve buna bağlı olarak kalp ve damar sağlığımızı da korumaktadır.
Ayrıca tıpta uçucu yağ, eugenol lokal anestezi ilacı ve diş ile diş etleri için antiseptik olarak diş hekimliğinde tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Eugenol bileşiği kan şekeri seviyelerini azaltmak için yararlıdır. Kaynatılarak içilen karanfil ise gaz ve hazımsızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Cilt üzerinde ise böcek ısırıklarına, romatizmalara ve kas ağrılarına karşı da kullanılabilmektedir.
Ayrıca karanfil ile ishale etkileri Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan alıntı yapılarak alınmış olan karanfil kürünü de deneyebilirsiniz. Bunun için ; Kahvaltıdan 1 saat sonra, 8-9 adet karanfili, 2-3 parçaya bölüp, az bir su ile yutun.
Akşam yemeğinden 2 saat sonra, yine 8-9 adet karanfili, 2-3 parçaya bölüp az bir su ile yutun. Bu kürü en fazla 1 hafta uygulayabilirsiniz.
Bu kür için karanfil parçalanıp, yutulacak. Kesinlikle ezilmeyecek.
Karanfilin taze olmasına dikkat edin. Karanfil kolay parçalanıyor ise, bilin ki bayattır. Bu kür uygulanmaz.
Not : Trombozit (platelet) düşüklüğü sorunu olan kişiler asla karanfil kürünü uygulamasın.
Karanfil Tohumu Çayı
Karanfil tohumu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak karanfil çayı yapılabilir. Karanfil çayı içerisine tarçın da eklenirse boğaz ağrısı için güzel bir bitkisel çay haline gelmektedir. Karanfil yağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu gidermede etkilidir. Restoranlar da karanfil ikramı bundan kaynaklıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder