14 Temmuz 2017 Cuma

Tırnak Hastalıkları

Tırnak hastalıklarından bir tanesi olan tırnak mantarı hakkında sizlere detaylı bilgiler vermiştik. Bu yazımızda ise sizlere diğer tırnak hastalıklarından da bahsedeceğiz. Tabi ki tüm tırnak hastalıklarından bahsedemeyeceğimiz için sizlere tırnak düşmesi, tırnak kırılması ve tırnak eti soyulması hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Tırnak Hastalıkları


Tırnak hastalıklarında tırnak plağında, tırnak çevresi deri dokularında, tırnak yatağında, lunulada meydana gelmektedir.Tırnak hastalıklarının yerleşim yerlerine ve belirtilere göre farklı bir terminoloji kullanılmaktadır ve buna göre tırnak hastalıklarını sınıflandırabiliriz. Tırnak hastalıkları arasında tırnak mantarı, tırnak kırılması, tırnak eti soyulması, tırnak düşmesi bulunmaktadır. Bu hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmanız müdahale ederken sizi daha doğru yönlendirecektir. 

Tırnak Mantarı



Tırnak mantarı (tıbbi: onikomikoz veya tırnak mikoz) sadece kozmetik bir sorun değildir, aynı zamanda tıbbi bir sorundur. Tedavi edilmezse, mantar enfeksiyonu, komşu ayak veya parmak tırnakları yayılarak etkisini arttırmaktadır. Tırnak mantarı gelişmesini destekleyen ayak mantarı yayılma göstermektedir bu durum da patojen, (örneğin Trichophyton rubrum için) dermatofit sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, tırnak mantarı ve ayak mantarı mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir.

Tırnak Düşmesi



Tırnak, ağır bir darbe aldığında düşer. Tırnak yarı saydamdır, pembe rengini altında bulunan tırnak yatağından alır. Bu bölgedeki morarmalar, tırnağın ne kadar darbe aldığına dair fikir verir. Ufak morarmalarda tırnak kendini yenileyerek düşmeden kurtulabilir ama daha ağır darbele sonucu tırnaktaki morarmalar siyaha döner ve tırnağın düşmesine neden olur. Bazı sık karşılaşılan ve tırnağın düşmesine yol açan durumlar:


  • Ayak parmaklarına ağır cisim düşürmek 
  • Özellikle tırnak uzamış olmasına rağmen dar ayakkabılar giymek 
  • El parmaklarını çekmece ve kapı arasına sıkıştırmak ve kangren olmasına neden olmak tınak düşmesine sebep olur. 


Tırnak Kırılması



Oniksschizia veya tırnakların kırılması dermatologlar tarafından görülen yaygın bir problemdir. Onychoschizia terimi tırnakların bölünmesi, kırılgan, yumuşak veya ince tırnakla anlamına gelmektedir.  Onychoschizia kadınlarda daha sık görülür. Sadece nadiren iç hastalık veya vitamin eksikliği nedenidir (demir eksikliği en yaygın olanıdır). Bir ipucu, eğer el tırnaklar kırılıyorsa, ancak ayak tırnakları güçlü ise, o zaman dış bir faktörün nedenidir. Temel olarak kırılgan tırnaklar kuru ve kırılgan (çok az nem) ve yumuşak ve kırılgan (genellikle çok fazla nem) kırılabilir. Genel sebep tırnakların ıslanması ve kuruması tekrarlanır. Bu onları kuru ve kırılgan hale getirir. Düşük nemde ve kışın (kuru sıcaklık) bu genellikle daha kötüdür. En iyi muamele, alfa-hidroksi asitleri içeren losyonları veya   lanolin içeren losyonların kullanımıdır. Tırnakları   5 dakika suya batırdıktan sonra tırnaklara uygulanmaktır. Ev işleri yaparken ellerin ıslanmasını gerektiren eldivenlerin kullanılması, kırılgan tırnakların önlenmesinde çok yardımcıdır. Mağazalardan pamuklu astarlı lastik eldiven satın alınabilir.


Yumuşaksa, tırnakların çok fazla nem alabileceğini veya deterjan, temizleme sıvıları ve oje çıkarıcıları gibi kimyasal maddelerden zarar görebileceğini  unutmayın. Tırnaklarınıza nazik olun. Tırnakları çok ince bir  şekilde şekillendirin ve törpüleyin ve uçları yumuşak bir eğriyle yuvarlaklaştırın. Sıkışmaların veya düzensizliklerin günlük olarak düzeltilmesi, daha fazla kırılmanın veya bölünmenin önlenmesine yardımcı olur.  

Tırnak Eti Soyulması

Günümüzde tırnaklar kozmetik bir amaca hizmet etmektedir, ancak ilkel kullanımları kazma ve savunmayı içerir. Tırnaklar ayrıca parmak uçlarınızı korur, ayrıca eşya toplama kabiliyetinizi geliştirir. Tırnaklar, saçınızda da bulunan bir protein olan keratinden oluşmaktadır. Tırnakların soyulabilen çok sert katmanları vardır. Bu, ince görünmelerine veya zayıflamalarına neden olabilir ve ayrılmalarına neden olabilir. El tırnaklarının soyulması veya yarılması için kullanılan tıbbi terim onikosizidir.

Tırnak eti soyulması, tırnağın yanlarının dış veya dış travma sonucu hasar görmesi ile meydana gelebilir. Daha nadiren, sistematik bir durumu veya vücudunuzda patolojik bir sürecin gerçekleştiğini gösterebilirler. Bir tırnağın tam uzunlukta büyümesi altı ay alır. Bu, aylar önce meydana gelen bir şeyin sonucu olarak tırnak anormalliklerini tecrübe etmek anlamına gelir.

Travma veya tırnağın kendisine zarar gelmesi soyulmaya neden olabilir. Bulaşıkları yıkarken ellerinizi sıcak suya batırmak veya diğer uzun süreli suya maruz kalmak tırnakları kurutabilir. Bu ayrıca soyulmaya neden olabilir. Diğer travmatik soyma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • tırnağa basan herhangi bir aktivite
  • tırnağı alet olarak kullanmak
  • oje sürmek veya silmek
  • sahte veya akrilik tırnak uygulamak 
Tırnaklarınız veya tırnak etleriniz soyuluyorsa ancak ayak tırnaklarınız yoksa (veya tam tersi), bu harici bir nedene işaret eder. Hem tırnaklarınız hem de tırnaklarınız soyuluyorsa, bu dahili bir nedene işaret eder. İç nedenler değişken olabilir, ancak bazen kuru, soyulan tırnak etleri ve tırnaklar bir vitamin eksikliğine, genellikle bir demir eksikliğine işaret edebilir .

Tırnak hastalığı olmasa da bir tırnak sorunu olarak karşımıza çıkan Tırnak Batması hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Acil şifalar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder