14 Temmuz 2017 Cuma

Tırnak Mantarı Nasıl Oluşur ?

Tırnak mantarı tedavisinin doğru bir şekilde ilerlemesi ve tırnak mantarı geçirmede etkili yöntemler kullanırken tırnak mantarının nasıl oluştuğunu bilmeniz oldukça önemlidir.  Bundan kaynaklı bu makalemizde sizlere tırnak mantarının nasıl oluştuğu hakkında bilgiler verilecektir. Daha sonra yazımızda tırnak mantarı tedavileri ve etkili çözümleri hakkında bilgiler de verilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Tırnak Mantarı Nasıl Oluşur ? 


Tırnak Mantarı Nasıl OluşurOnikomikoz, tırnak yuvasında renk değişimi, kalınlaşma ve tırnak yatağından ayrılmaya neden olan tırnakların veya ayak tırnaklarının mantar enfeksiyonudur. Onikomikoz  her yaşta gözükmekle beraber yaşlılarda daha fazla rastlanmaktadır.  60 yaş üstü hastalarda prevalans % 20, 70 yaş üstü insanlarda % 50'dir. Erişkinlerde görülen yaygınlık, periferik vasküler hastalık, immünolojik bozukluklar ve diabetes mellitus ile ilişkilidir. 

Onikomikoz riski, diyabetli kişilerde genel nüfusa göre 1.9 ile 2.8 kat daha yüksektir. İnsanlarda bağışıklık sistemi zayıf ise tırnak mantarı yakalanma riski daha çok olmaktadır. Onikomikoz, ayak tırnaklarının daha yavaş büyümesi, kan dolaşımında azalma ,karanlık ve nemli ortamlarda  ayakların daha fazla durmasından kaynaklı gözükmektedir.  Biçim bozulmuş tırnaklar, tırnak travması öyküsü, genetik yatkınlık, hiperhidroz, eşzamanlı fungal enfeksiyonlar ve sedef hastalarında görülebilir. Sigara içenlerde ve dar-hava almayan  ayakkabı kullananlarda ve ortak kamusal alanlarda-havuz,hamam vb.- terliksiz dolaşanlarda daha sık görülmektedir. 


Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ? 



Tırnak Mantarı Nasıl GeçerÇay ağacı yağı, doğal bir dezenfektandır ve mantar öldürücü ve anti-bakteriyel özelliklere sahip olup, ayak tırnak mantarında kullanılmaktadır. Portakal yağı, mantardan kurtulma konusunda umut verici sonuçlar vermektedir ve karışıma da eklenebilir. Tırnağa uygulamadan önce mutlaka yağdan arındırmayı unutmayın.



İhtiyacınız olan 

  • 1 çay kaşığı çay ağacı yağı 
  • 1/2 çay kaşığı portakal yağı (isteğe bağlı) 
  • 1/2 çay kaşığı üzüm veya zeytinyağı 
  • pamuk topları






Tırnak mantarı için hazırlaycağınız bu karışımda çay ağacı yağı, ½ çay kaşığı portakal yağı ve ½ çay kaşığı üzüm yağı veya zeytin yağı birlikte karıştırın. Karışıma bir pamuk topu batırın ve etkilenen tırnağınıza hafif fakat sıkıca bastırarak sıvı dışarı çıkacak şekilde uygulayın. Ardından doğal olarak kurutun.

Alternatif olarak, 4-5 damla çay ağacı yağı,  ayaklarınızı sokabileceğiniz bir su dolu kaba konularak ayaklarınızı  yarım saate yakın bekletebilir ve ardından iyice kurulayabilirsiniz. Ancak bitkisel tırnak mantarı tedavileri,  tırnak mantarı geçirme konusunda çok başarılı değillerdir. Daha çok destekleyici tedaviler olarak kullanılırlar. 

Tırnak Mantarına İlaç


Tırnak mantarında bir çok ilaç kullanılmaktadır. Fakat unutmamak gerekir ki tırnak mantarında kullanılan ilaçların doktor tavsiyesi olmadan alınmaması gerektiğidir. Yukarıdaki kürler işinize yaramadıysa tırnak mantarı ilaçları alabilirsiniz. en bilinen ilaçlar arasında terbinafin, excilor ve scholl bulunmaktadır.  Tırnak mantarı ilacı , tırnak mantarı tedavisinde uygulanan yöntemler içerisindedir. Tırnak mantarına bitkisel çözümler ile sonuç getiremezseniz tırnak mantarı ilaçları kullanarak tedavi edebilirsiniz.

Tırnak Mantarı Vicks

Tırnak Mantarı Vicks

Ev ilaçları tırnak mantarı eğer çok yayılmamışsa işe yaramaktadır. Hatta bazıları tedavi etmez sadece yayılmayı durdurur. Fakat belirtmek gerekir ki ilginç bir şekilde soğuk algınlığı için kullandığınız vicks tırnak mantarına neden olan bakterileri öldürmektedir. Tırnak mantarı gelişimi kişiden kişiye değişmektedir. Bunun nedeni hem tırnakları etkileyebilen mantar patojenleri, hem de konakçıların bağışıklık sistemleri arasındaki farklılıklardır. Bazı insanlar, bahçede, duşta veya soyunma odasında yalın ayak yürürken bile asla mantar hastalığı yaşamazken  bazıları ise tırnak mantarını hemen kapmaktadırlar. Bundan kaynaklı vicks ayaklara krem gibi sürülüp koruma sağlamada oldukça etkilidir. 


Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu


Çamaşır suyu mantarları öldürebilir, ancak ağartıcının birkaç gün boyunca birkaç dakika  sürelerle uygulanması gerekmektedir. Ayrıca uygulama sırasında diğer bölgelere teması da engellenmelidir. Sonuç itibari ile çamaşır suyu bir kimyasaldır ve cilde zarar verir. Sodyum hipoklorit olarak da bilinen beyazlatma için kullanılan çamaşır suyu, kostik bir maddedir ve cildi, gözleri ve müköz zarları tahriş edebilir. Cildinize kullanmadan önce çamaşır suyu su ile seyreltin. Kimyasalları gözlerinizden ve müköz membranlardan uzak tutmaya özen gösterin. Mantar sekiz hafta içinde azalmazsa, doktorunuza danışın.

 Yazım burada  sona ererken tırnak mantarı hakkında aşağıdaki yazılarımızı size sunuyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder