13 Temmuz 2017 Perşembe

Tırnak Batması Tedavisi

Genelde ayak tırnaklarında meydana gelen tırnak batması olayı ayakkabıların ayakları sıkıştırmasından kaynaklı olduğu bilinse de sadece bununla alakalı bir durum değildir. Fakat el tırnak batmasına nazaran ayak tırnak batması daha acı verici ve ciddi olabilmektedir. Bu duruma neden olan etkenlerin bilinmesi tedavi açısından son derece önemlidir. Bu makalede tırnak batması her ne nedenden olursa olsun tedavisine ilişkin bilgiler verilmektedir. Yazımızı okuyarak tırnak batması sorununa karşı hangi adımları atacağınızı öğrenebilirsiniz. 

Tırnak Batması

tırnak batması nasıl geçer
Tırnak batması, tırnağın keskin tarafının, tırnağın sonunda bulunan  ya da yan kısmındaki  deriye gömülmesi ile meydana gelen ve acı veren problemdir. Acı ve iltihaplanma tırnak kıvrımının deriye battığı noktada yaşanır. İltihaplanmanın ilerleyen süreçlerde iltihaplı bölgede ekstra bir doku ya da dışarı akan sarı bir iltihap sıvısı meydana gelebilir. Eğer iltihaplanmış tırnak batmasına müdahale edikmezse daha da ilerleyebilir. Daha da ileri durumlarda, her ne kadar fazla görülmese de, tırnak batması olan tırnağın kemiği de iltihaplanabilir ve enfeksiyon kapabilir. Bu duruma gelene kadar zaten acıda kaynaklı çoktan müdahale edildiğini de belirtmek gerekir. Aşağıda tırnak batması tedavisinde farklı yöntemler batığın derecesine göre size aktarılmaktadır. 



Tırnak Batması Tedavisi


tırnak batması nedir
Eğer tırnak batmasının daha başında ki süreçte iseniz evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan iyileştirici ve enfeksiyonu önleyici adımlar atabilirsiniz. Bu adımlar; 



  • Ayağınıza günde 4 kez sıcak su kompresi uygulayın. Ayağınıza doğrudan uygulayacağınız suya sabun, tuz ya da antibakteriyel ilaçlar eklemenize gerekmez.
  • İltihaplanmış bölge dahil ayağınızı günde 2 kez sabunla temizleyin. Günün geri kalan kısmında ayağınızın temiz ve kuru kalmasına özellikle dikkat edin.
  • Yüksek topuklu ayakkabıları ya da dar kalıplı sıkı ayakkabıları asla tercih etmeyin. Tırnak batması tamamen tedavi olana kadar sandalet gibi rahat ve açık ayakkabılar giymeye özen gösterebilirsiniz.
  • Deriye batan tırnağın köşesini kaldırmayı deneyin. Tırnak ile deri arasına bir parça pamuk koyarak sağlam duracak şekilde yerleştirin. Aralarında boşluk olması önemlidir. Bu acı veren bir işlemdir fakat evde  uygulanan tedavinin en önemli pratiğidir. Ayağınızı sıcak suda beklettikten hemen sonra araya yerleştirdiğiniz pamuğu biraz daha ileriye itin ve pamuğu her gün değiştirmeye özen gösterin. 7-15 gün içinde tırnağınız büyüyecek ve batma problemi ortadan kalkacaktır.Bu aşamalarda yaşanacak ağrılara karşı ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bunları 3 gün boyunca düzenli olarak tekrarlamanıza rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadıysa doktora görününüz.

Tırnak Batması Nasıl geçer ? 


tırnak batması tedavisi
Tırnak batması  batığın derecesine göre farklı tedaviler ile geçmektedir.  Amaç hafif batıklarda tırnağı yumuşatmak ve tırnağı batan kısımdan çıkarmaktadır. Herhalde bu tedavi yöntemlerinin arasında en dikkat çekici olan kekik çayıdır.Kekik çayı oldukça faydalı bir bitkidir ve çayı da sağlık problemlerine karşı kullanımda oldukça fazla tercih edilir. Kekik çayı ; iltihapla ve enfeksiyonlarla savaşmaya, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle de tırnak batması için mükemmel bir ilaçtır. Tırnak batması için kekik çayını normal bir bitki çayı gibi demleyebilir, ılık olduğundan batık tırnağınızı 5-10 dk arasında içerisinde tutarken hem yumuşatabilir hem de antibakteriyel etki kazanabilirsiniz. Daha sonra yukarıda aktarılan pamuk yerleştirme işini de yapabilirsiniz. 

Tırnak Batması Ameliyatı

Günümüzde tırnak batması ameliyatları yaptırmak oldukça kolay ve iyileşme süreci kısa olan bir operasyon türüdür; tekrarlama olasılığı, operasyon gerçekleştirildikten sonra ki bakım ve doğru uygulamalarla ortadan kaldırılabilmektedir. Tırnak batığı tedavi şeklinde son safha da yer alan tırnak batması ameliyatı kısa süren başarılı operasyon sayesinde kişi veya kişilerin uzun süreli rahatlamasını sağladığı için tercih sebebidir.

Tırnak batması ameliyatı olan hasta, ilk gün pansumanlı olan parmağını kullanmamalıdır ve zorlamamalıdır. Şayet batık tırnak ayakta ise; ameliyat işlemi görmüş ve pansuman yapılmış parmağın bulunduğu ayak kalp seviyesi üzerinde tutulmalıdır. Pansumanın devam ettiği süreç de ayak tarağını sıkmamaya dikkat edin, rahat ve düz bir ayakkabı veya terlik tercih edilmelidir. İyileşme süreci boyunca her türlü dezenfektasyona önem gösterilerek, ameliyat olunmuş olan bölgeyi enfeksiyon türü durumlardan korumak önemlidir, ameliyat sonrası pansuman bandajını aşacak şekilde oluşan kanama durumlarında derhal hekim kontrolünde bulunmak üzere sağlık birimine gidilmelidir.

Tırnak Batması Tel Tedavisi


tırnak rahatsızlıkları
Batık tırnak tedavisinde oldukça tercih edilen “3TO tel yöntemi” ayak sağlığı bakım merkezlerinde ayak bakımı uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu sistemle yatağı bozulmuş ve yanlardan ete gömülmüş olan tırnak iki tarafından özel titanyum tellerle askıya alınıp, ortadan sıkıştırılarak yukarıya kaydırılır. Tırnak askıda dururken, tırnak yatağı yeniden ve baskı altında olmadan şekil verilir. Tırnak uzaması takip edilerek telin uygulandığı yer uygun periyotlarla değiştirilerek kontrol sağlanır. Tırnak uzamasının ardından batık olan bölgeden serbest tırnak ucuna ulaşıldığında batığın tamamen geçtiği ve tırnak yatağının tamamen düzeldiği gözlemlenir. Batık her ne sebeple oluşmuş olursa olsun bu yöntemle, etkin, sağlıklı, acısız ve günlük yaşamdan kopmadan batığın iyileşmesi  gerçekleştirilir. 3TO tel yönteminin uygulanmasından hemen sonra ayakkabısını giyebilen kişi spor yapabildiği gibi uzun saatler ayakta durabilir. Batık oluşumunun önlenmesi ya da oluşmuş batığın giderildikten sonra tekrar oluşmaması için, batığa sebep olabilecek olumsuzlukların günlük yaşantıdan uzaklaştırılması gerekir. Ayakkabılar özenli seçilmeli, tırnak kesimine dikkat edilmeli, ayak darbe ve travmalardan korunmalıdır.

Ayak Tırnak Batması


tırnak neden batar
 Ayak tırnak batmasının el tırnaklarından daha çok görüldüğünü belirtmiştik ve yukarıda verilen bilgilerin çoğu ayak tırnak batması tedavileri olarak sizlere aktarılmıştır. Fakat tırnak batması durumundan ayakkabılarınızın dar olmamasına, tırnaklarınız düzgün kesilmesine ve törpülenmesine de özen gösterilmelidir. Genelde ayakta meydana gelen ufak çaplı tırnak batmaları tırnağınız düzgün kesilmemesinden kaynaklanır ve düzgün bir tırnak kesimi ile ortadan kalkmaktadır. 


Tırnak batması ile alakalı Tırnak Batmasına Dikkat başlıklı yazımız ayrıca size yardımcı olabilir. Sağlıklı olmanız dileğiyle... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder