13 Temmuz 2017 Perşembe

Ayak Tırnak Mantarı

ayak tırnak mantarı
Ayak tırnaklarımızın muzdarip olduğu ve görünümümüzü bozan en önemli hastalıkların başında tırnak mantarı gelir. Eğer tırnaklarınız kalınlaşıyorsa ve ayaklarınızdan kötü koku geliyorsa, üstüne üstlük tırnaklarınızda renk değişiklikleri varsa üzgünüm ama tırnak mantarına yakalanmış olabilirsiniz. Tedavisi oldukça zor olan  tırnak mantarı rahatsızlığı dikkat gerektirmektedir. Bu yazıda sizlere ayak tırnak mantarı nedir, belirtileri, nasıl geçer, ne iyi gelir ile tırnak mantarı kesin çözümü ve ilaçları hakkında bilgiler vermeye amaçlamaktayız. Yazımızı okuyarak sizde konu hakkında bilgi edinebilirsiniz. 


Ayak Tırnağı Mantarı



Tırnak mantarı hastalığı tedavisi oldukça zor ve ülkemizde en sık görülen sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Sıcak geçen yaz aylarında ayaklar ayakkabı içerisinde ter içinde kalmakta ve Adana, İzmir, Antalya, Antep, Urfa, Çanakkale gibi nemli ve sıcak bölgelerimizde tırnak mantarıda dahil olmak üzere ayak mantarı görülmektedir. Bu kadar yaygın olmasının diğer sebebi ortak kişisel eşya kullanımı, toplu yaşamın çok yaygın olması ve kamusal alanlarda gerekli hijyenin gözden kaçırılmasıdır. Hamamlar, havuzlar, gibi toplu ve nemli alanlardan bulaşan bir hastalıktır ve çıplak ayakla dolaşmak en büyük nedendir. Ayrıca tırnak mantarı hastalığı bulaştıktan sonra genelde gerekli hassasiyet gösterilmediği için daha da yaygınlaşabilmektedir.

Ayak tırnağındaki mantarlar genellikle ilk olarak ayak baş parmağında görülse de zamanla diğer parmaklara da yayılır. Tırnak mantarının en önemli belirtisi, ayak tırnağının kalınlaşarak renginin doğal renginden farklı olarak sarı, kahverengi, yeşil gibi bir renge dönmesidir.




Ayak Tırnağı Mantarı Belirtileri


Ayak tırnak mantarı bulaştıktan sonra uzun süre kendisini belli etmez, mantar yavaş yavaş tırnak yatağına kadar yerleşir. Bir süre sonra belirtileri açığa çıkar, ilk belirtileri şunlardır; 

  • tırnakta kalınlaşma
  • tırnakta renk değişimi
  • tırnak ve ayakta koku
  • tırnakta katmanların oluşumu
  • tırnakta pullanma
  • tırnakta soyulma

Tırnak Mantarından Korunmak İçin Öneriler

tırnak mantarından korunmak
Tırnak mantarından korunmak için yapılması gereken en önemli şey başkalarına ait eşyaları kullanmamaktır. Özellikle spor ayakkabılar, terlikler, havlular kullanılmaması gereken eşyalardır. Bunun haricinde spor salonu, havuz, hamam gibi toplu mekanlarda bulunulacaksa çıkışta mutlaka kullanılan ayakkabı üç gün tekrar giyilmemeli ve ayrıca evde ayaklar ve eller sirke ve laktik asitle hazırlanan sıvıyla iyice silinmelidir. Ayrıca kullanılan havlu ve eşyalar, çamaşır makinesinde iyice yıkanmalıdır. 

Tırnak Mantarı Nasıl Önlenir


tırnak mantarı nasıl önlenir
Tırnak mantarı ve diğer fungal enfeksiyonlar bulaşıcı hastalıklardan korunmak ve bulaşmayı önlemek adına aşağıda vereceğimiz karışım etkili olacaktır. Vereceğimiz bakım spreyi sizi oldukça zor bulaşıcı hastalıklardan koruyacaktır. Sprey için gerekli malzemeler,

  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 20 ml saf laktik asit


Elma sirkesi ve laktik asiti boş bir kapta karıştırın. Bu karışımı spreyli bir şişeye doldurun. Havuz, hamam, spor salonu gibi yerlerden çıkmadan önce karışımı temiz çoraplarınızı giymeden önce ayak ve ellerinize sıkarak ovalayın. Ayrıca eve gittiğinizde duş almadan önce ayaklarınızı ve ellerinizi çamaşır suyuyla silip hemen duşa girebilirsiniz.


Tırnak Mantarı Tedavisi


tırnakta mantar tedavisi
Ayak tırnağınız da oluşan mantar için muhakkak bir doktordan yardım alınız. Bir çok insan tıbbi yardım almak yerine sağdan soldan duyduklarını kullanma yoluna gitmektedir. Tırnak mantarı tedavisi için doktorunuz size anti fungal losyon, krem veya haplar verecektir. Tırnak mantarı tedavisi oldukça zor  olma sebebi önemsememe ve sadece bitkisel tırnak mantarı tedavileri kullanmaktır. Özellikle belli bir yaş üstü insanlarla bağışıklık sistemi zayıf insanlarda oluşma eğilimi yüksektir. Ayak tırnak mantarı için genelde şu yöntemler denenir.

  1. Ağızdan alınan haplar
  2. Tırnağa sürülen losyon veya kremler
  3. Tırnak mantarı için tırnağa sürülen cilalar
  4. Lazerle tırnağın yakılması
  5. Asitle tırnağın yakılması
  6. Tırnağın çekilmesi
  7. Bitkisel tırnak mantarı tedavileri
Bir çok insan tıbbi müdahaleler yetersiz kaldığı için çeşitli tırnak mantarı tedavileri denemektedir. Ancak çoğu bitkisel olarak adlandırılan bu tedaviler çok da işe yaramamaktadır. Çünkü tırnak yatağına yerleşen mantarın öldürülmesi hem zor hem de sabır isteyen bir süreçtir.


Evde Tırnak Mantarı Tedavisi


Eğer tıbbi tedavilerden sonuç alma süresini kısaltmak isterseniz, ki bir çok insan hızlı sonuç almak ister, bu durumda başvurulan yöntem evde bu hastalığı yenmeye çalışmaktır. Genelde bu işlem için çamaşır suyu (domestos), elma sirkesi, vicks, aynısafa otu, çay ağacı yağı, tentürdiyot, soğan, sarımsak, limon gibi maddeler kullanılır. Bunların bazıları asidik maddeler bazıları timol içermesinden kaynaklı antimikrobiyal madde bazıları ise antifungal maddeler barındırmaktadır. 

Aslında bu yöntemlerin çoğu tek başına sonuç vermez. Daha kombine kullanımlar, örneğin çamaşır suyu ile tırnağın silinmesinden sonra ( seyreltme önemlidir 5'de 1 veya 6'da 1 ), vicks ile hazırlanan kremler, elma sirkesi-laktik asit karışımı ve TCA ( lazer pahalı geliyorsa ) asitle tırnağın yakılması yöntemleri tırnak mantarına kesin çözüm sunacaktır. Yazıyı daha fazla uzatmak yerine konuyu detaylıca anlattığım diğer yazılarıma aşağıdaki başlıkları tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tırnak Mantarı İlaçları

Yazım burada bitiyor, aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz. Yazımı sosyal medyada paylaşırsanız hem daha fazla insana ulaşmasını sağlarsınız, hem de benim emeğime ufakta olsa bir teşekkür etmiş olursunuz, paylaşımınız için şimdiden teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder