14 Temmuz 2017 Cuma

Ayak Bakımı

Blog okurları için hazırladığımız bu yazımızda sizlere ayak bakımı ,ayak sağlığı ve ayak hastalıkları hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktayız. Ayrıca ayak kokusu ve ayak bakımında medikal önerileri de içeren bu yazımızın sizin için yararlı olmasını umuyor iyi okumalar diliyoruz. 

Ayak Bakımı

ayak bakımı nasıl yapılmalıAyak bakımı hakkında aşağıdaki önerilere uymanız son derece yaralı olacaktır. Sağlıklı ayaklar için yapılması gerekenler şöyledir;


  •  Ayakkabı ve çorapları her zaman temiz tutmalısınız.
  • Asla çıplak ayakla yürümemelisiniz. Bakterilerin ayaklarınıza bulaşmasına neden olmaktadır.
  • İyi oturan ve ayaklarınızı koruyan rahat ayakkabılar giyin.
  • Astarın pürüzsüz olduğundan ve içinde herhangi bir nesne olmadığından emin olmak için her seferinde ayakkabılarınızı kontrol edin. 
  • Ayağınızı sıcaktan ve soğuktan koruyun. Özellikle böbrek sağlığınız için de bu gereklidir.
  • Sahilde ya da sıcak kaldırımda ayakkabı giyin. eğer yaz aylarında terlik giyiyorsanız ayaklarınızı kurumasını önlemek için nemlendirici kullanın.
  • Ayaklarınız soğuksa, geceleri çorap giyin.
  • Akşamları ayaklarınızı vücudunuzdan yukarıda tutun ve kan akışına yardımcı olun.Otururken ayaklarınızı yukarı kaldırın.
  • Parmaklarınızı hareket ettirin ve ayak bileğinizi günde 2 veya 3 kez 5 dakika yukarı ve aşağı hareket ettirin .
  • Sigara içmeyin ve alkol kullanmayın.


Ayak Sağlığı


ayak hastalıklarıAyak sağlığı genel sağlığımız ile doğrudan alakalıdır.  Örneğin, eklem sertliği artrit anlamına gelebilir. Karıncalanma veya uyuşma şekli diyabet belirtisi olabilir. Şişme böbrek hastalığını, kalp hastalığını veya yüksek tansiyonu gösterebilir. İyi ayak bakımı ve düzenli ayak kontrolü sağlık bakımınızın önemli bir parçasıdır. Ayaklarınız ile ilgili herhangi bir sıkıntınız varsa doktora görünmeniz oldukça yararlıdır. Bu sorunun tespiti ve doğru tedavi için gereklidir. 

Ayak Hastalıkları

mantar nedirTiroit bezi (boynunuzun tabanındaki kelebek şeklindeki bez) fritz üzerine çıktığında metabolik hızı, kan basıncını, doku büyümesini ve iskelet ve sinir sistemi gelişimini kontrol eden tiroit hormonlarını düzgün şekilde üretmez. Tiroid sorunları cildin ciddi derecede kurumasına neden olmaktadır. Ayaktaki çatlamaları gördüğümüzde ya da nemlendirici birkaç gün içinde kuruluğu iyileştirmiyorsa, tiroid sorununa işaret etmektedir. 

Ayaklarınızda arter hastalığı olabilir. Parmaklarınızdaki tüyler dökülüyorsa, periferik arter hastalığının (PAD) neden olduğu zayıf kan dolaşımı sinyali anlamına gelebilmektedir.  PAD belirtileri morlaşmış ayaklar ve ayak bilekleri ve tüylerde dökülmedir .  Bu belirtiler halinde doktora danışılmalıdır. 

Diyabet ayaklarınızı  etkileyen bir hastalıktır. Kontrolsüz glikoz seviyeleri sinirlere zarar verebilir ve zayıf dolaşıma neden olabilir, bu nedenle kan ayaklara ulaşmaz. Rahatsız edici ayakkabılardan kaynaklanan bir yaraya kan ulaşmazsa, cilt düzgün şekilde iyileşmez. Şeker hastası olan birçok kişi ayak sorunlarından dolayı doktora çıkmaktadır. Şeker hastalığının diğer belirtileri karıncalanma ya da ayakların uyuşmamasıdır. 

Ayak Kokusu

ayak kokusu nasıl geçerAyak kokusu bir çok nedenden bağlı oluşabilmektedir. Eğer ayak kokunuzu geçirmek için bitkisel bir yöntem ararsanız aşağıda vereceğimiz tarifi kullanabilirsiniz. Ayak kokusunu geçirmek için ayakkabılarınızı temizlemeniz, her gün aynı ayakkabıyı giymemeniz ve ayaklarınızda mantar sorunlarınızı gidermeniz gerekmektedir. Daha sonra ayaklarınıza bitkisel kürler deneyebilirsiniz. 
Adaçayı, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Biberiye, antibakteriyel / antifungal olup, aynı zamanda sıkılaştırıcıdır - bu da ter bezlerinin ter üretimini en aza indirmeye yardımcı olduğu anlamına gelir. Daha az ter, bakterilerin içine girmesi için daha az ideal bir ortam demektir.Ayak kokusu için aşağıdaki kürü deneyebilirsiniz. 




  • 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye 
  • 1-2 çay kaşığı kurutulmuş adaçayı 
  • ayaklarınız gireceği bir kap 

Kaynar su içine adaçayı ve biberiye atın ardından ılıyana kadar bekleyin ardından ayaklarınızı içine koyun. Her gün 30 dakika 1-2 kez bekletin.

Medikal Ayak Bakımı

ayak bakımı için önerilerMedikal ayak bakımında, klasik manikür pedikür uygulamalarında kullanılan kesici aletler olmadan, tıbbi cihazlar yardımıyla ve özel freze uçlar ile uygulama yapılmaktadır. Medikal ayak bakımı uygulamasında kişi rahatsız olmaz ve işlem temizdir. Böylece dolaşım ve sinir sisteminin sağlığı korumuş olmaktadır. 

Ayrıca ayak sorunları hakkında size bilgilendirme yapılır ve erken tedavi açısından bu durum son derece önemlidir. 

Aşağıdaki yazımız sizlere ayrıca yardımcı olabilir. 

Ayak Masajı ile Gelen Sağlık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder