14 Temmuz 2017 Cuma

El Mantarı

Mantar hastalıkları bir çok faktörden kaynaklı vücutta meydana gelmektedir. Ellerde, genital bölgede, ayak yüzeyinde görülebilmektedir. Bu yazımızda mantar hastalıkları arasında el mantarlarını değineceğiz.  Ayrıca el mantarı tedavisinde İbrahim Saraçoğlu'nun bitkisel küründen yararlanacağız. Diğer yandan bu yazımızda el parmak nasırlarına ve avuç içi nasır oluşumuna da değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 


El Mantarı

mantar tedavisiTinea manuum mantar türü dermatofitlerin neden olduğu el mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyon yüzeysel ve dermatofit enfeksiyonlarına özgü olarak cildin dış tabakaları ile sınırlıdır. El mantarına diğer mantar enfeksiyonları olan tinea pedis (ayak) ve tinea unguium (tınak) ile karşılaştırıldığında daha ender rastlanmaktadır. Dermatofit enfeksiyonu, tinea manuum ile açıkça görülebilecek oval döküntülü karakteristik yuvarlağa bağlı olarak yaygın olarak bir zambak kurdu olarak adlandırılır. Bununla birlikte, enfeksiyon, tinea corporis ( vücut zambağı ) ve tinea pedis (atlet ayağı) gibi dermatofitozun diğer formlarına büyük ölçüde benzer .

El Mantarı İbrahim Saraçoğlu

mantar nasıl geçerSizlere el mantarı tedavisinde bitkiler konusunda uzman olan İbrahim Saraçoğlu'ndan yararlanarak hazırladığımız bitkisel kürleri aktaracağız. Bunun için;
  • 2 bardak su
  • Aynısefa bitkisi gerekmektedir.

Yeteri miktarda ki aynısefa bitkisini 2 bardak su içerisine atarak 10 dakika kadar ocakta pişirin. Kaynadıktan sonra ılık olana kadar bekletin ve ılığını süzerek ayaklarınızı veya ellerinizi bu suda bekletin. Parmak aralarına su teması olduğuna emin olmalı ve 15-20 dakika kadar suda bekletme işlemi tamamlandıktan sonra ellerimiz iyice kurutulmalıdır. Haftada 1 veya 2 kez kullanımı kesin sonuçlar almanıza yardımcı olur.


  • 1 bardak su
  • Civanperçemi bitkisi
Yeteri miktarda civanperçemi bitkisini 1 bardak su içerisine atarak lapa hale gelmesini sağlayalım. Hazırlanan bu karışım türünü yatmadan evvel parmak aralarına sürmeli, daha sonra da ayaklarınızı veya ellerinizi tülbent ile sarmalısınız. 2 gün kullanıp, 1 gün ara vermeli ve sonra tekrar 2 gün kullanmalısınız. Böylelikle ilk günden itibaren sonuçlar aldığınızı görecek ve kısa süre içerisinde mantar oluşumunda azalmaları fark edeceksiniz. Unutmamak gerekir ki İbrahim Saraçoğlu iyi bir bitki uzmanıdır ve bir çok kişi bu kürleri sayesinde mantarlardan kurtulmuştur. Ayrıca kimyasal hiç bir içerik olmadığı için herhangi bir zararı da yoktur.

El Tırnak Mantarı


mantar tedavisiTıbbi adı onkomikoz olup genelde tırnak mantarı olarak bilinmektedir. Özellikle erkeklerde ve büyük tırnaklarda daha sık gözlemlenir. Ellerinizde de oluşabilmektedir. Bu durumdan kadınlar daha sık etkilenir.



Bir tırnak mantarla enfekte olur olmaz diğer tırnaklara da kolayca yayılır ama hep hastalık aynı uzuvda olur. Bu demektir ki aynı elin veya ayağın tırnaklarında olabilir veya hatta bir ayaktan diğerine veya bir elden diğerine sıçrayabilir. Ayaktaki mantarın ellerinize yayılması olasılığı ise oldukça nadirdir. Özellikle tırnak mantarı tedavisi oldukça zor bir hastalıktır.

El Parmak Nasırı


nasır nasıl geçerEl tırnaklarında veya cildinde sadece mantar görünmez. Ellerimizi her işte kullandığımızdan kaynaklı nası oluşumu da görülmektedir.Nasır genellikle el ve ayakların devamlı sürtünen kısımlarındaki üst derinin kendini korumak için sertleşmesi sonucu oluşmaktadır ve üzerine baskı uygulandığında acı veren sertleşmiş deri tümseğine denir. Nasır oluşmasının nedeni o bölgedeki derinin sürekli sürtünmesi ve basınca maruz kalmasıdır.



Ayak derisinde görülen nasırın  en büyük nedeni dar ayakkabılar giymektir.  Derinin boynuzumsu tabakasının, uzun müddet süre gelen basınç ya da sürtünmesi sebebiyle, bazı bölgelerde kalınlaşır. Nasırlar, ucu içeriye bakan, piramide benzemektedirler. Derinin geniş alanlarında meydana gelen sertleşmeler faydalı ve koruyucudurlar, ancak küçük olanları acı verirler. Özellikle ayaklarda oluşan nasırın evde tedavisi genellikle olumlu sonuç vermez ve doktor tedavisi gerekmektedir. 

Avuç İçi Nasırı


nasır tedavisiAvuç içerisinde çıkan nasırlar , bir kadının en önemli uzuvlarından birisi olan ellerini çirkin göstermek için büyük bir nedendir.  Avuç içerisinde oluşan nasırlar daha yüzeysel sarımsı şişlikler şeklindedir. Öncelikle elleri ile fazla iş yapanlarda çapa kullananlarda ve inşaat işi ile uğraşanlarda nasır çıkmaktadır. Bundan kaynaklı iş yaparken koruyucu eldiven kullanmanız oldukça yararlıdır. Diğer yadan ellerinize nemlendirici sürmeniz koruma açısından önemlidir. Eğer nasır oluşumu başladıysa nasırlı bölgeler asit yardımı ile yakılarak cilt yenilenebilir veya nasırlı bölgelere soğan-sarımsak sürülebilir.





Yazımız burada sona ermektedir. Acil şifalar dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder