13 Temmuz 2017 Perşembe

Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı bir çok insanın yaşadığı can sıkıcı bir sorundur. Bundan kaynaklı bu yazımızda sizlere tırnak mantarı yani onikomikoz hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Yazımızda tırnak mantarı  hakkında her bilgi yer almaktadır. Tırnak mantarı nedenleri ve çözümleri hakkında net ve ayrıntılı bilgiler verilmektedir. İyi okumalar dileriz.

onikomikozTırnak Mantarı Nedir


İngilizce "nail fungus"  olarak bilinen tırnak mantarı oldukça bulaşıcı ve yaygın bir hastalıktır. Genel olarak "dermatofitler" olarak adlandırılan tek hücreli mantarların neden olduğu tırnak mantarı bazen başka maya ve küflerinde etkisiyle oluşabilir. En çok gözlemlenen tırnak mantarının ismi "tinea unguium" dur. Şimdi hastalığı biraz daha yakından inceleyelim.





Onikomikoz



mantar tedavisiOnikomikoz, tırnakta kalınlaşmaya ve tırnak yatağından tırnağın ayrılmasına neden olan tırnak mantarı enfeksiyonudur. Onikomikoz, genel nüfusun %10'unda, 60 yaşın üzerindeki kişilerin %20'sinde ve 70 yaşın üzerinde olanların %50'sinde görülür. Buna çeşitli mikro-organizmalar neden olur, ancak vakaların çoğuna dermatofitler neden olur. Doğru teşhis, fiziksel ve mikroskobik inceleme ve tırnaktan alınan tırnak kültürünü kapsar.

Genelde tırnak mantarı tedavisi, mantara neden olan enfeksiyonun yok edilmesi ve tırnağın normal bir görünümüne dönmesini amaçlamaktadır. Sistematik antifungaller, terbinafinler  ile %76, kana verilen itrakonazol için %63, sürekli dozda itrakonazole %59 ve flukonazol için %48 oranlarında etkili tedavi yöntemleridir. Ayrıca bitkisel tedavilerde ülkemizde İbrahim Saraçoğlu, Ahmet Maranki ve Ferudun Kunak gibi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ancak bitkisel tedavilerin tıbbi tedavilere oranla başarı şansı çok düşüktür. Unutmayın ki tırnak mantarı tedavi edilse de tekrar nüks edebilme ihtimali her zaman vardır. Zaten bir çok tedavi tırnak yatağındaki mantarı kurutmadığı için başarısız olmaktadır.

Tırnak Mantarı Kimlerde Görülür

el tırnak mantarı

Tırnak mantarı tırnağın sertleşmesi ve sararması durumudur. Estetik açıdan hoş olmayan bir görüntü yaratmaktadır. Tırnak mantarı enfeksiyonları tırnaklarda ciddi hasarlara neden olmaktadır ve engellenmezse el ve ayak derisine de yayılmaktadır. 

Diyabet hastalarında, ilaç tedavisi uygulanan kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tırnak mantarı enfeksiyonları kangren gibi çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Tırnak hastalıklarının yaklaşık yüzde 50 ’sini tırnak mantarı hastalığı oluşturur. Eğer tırnakta bir mantar enfeksiyonu varsa bu görülebilir, kokusu veya ağrısı hissedilebilir. Hastalığın, tırnaklarda sarı, yeşil veya kahverengi renklenme, tırnaklarda pul pul kalkma, tırnak altında kir birikmesi, ayaklarda kötü koku ve ayak tırnaklarında otaya çıkardığı acı bu rahatsızlığın belirtileridir. 

Tıp dilinde '' Onikomikoz '' olarak bilinen tırnak mantarı, dermatofitler adı verilen tek hücreli mantarlar neden olur. Ancak küf ve mayalarda tırnak mantarı enfeksiyonlarına yol açabilir. Tırnak mantarı enfeksiyonu ‘Dermatofit’ adı verilen organizmalar tarafından meydana gelen bir hastalıktır. Tedavisi mümkün bulaşıcı bir hastalık olan tırnak mantarı, yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. 

Tırnak mantarı en büyük dostu nemdir. Bundan kaynaklı Mersin, Antalya, İzmir, Bursa, Sakarya, Manisa, Eskişehir, İstanbul gibi şehirlerde yaz aylarında özellikle iş hayatı da yoğun olmakta ve ayaklarımız  gün boyu nemli kalmaktadır. Bundan kaynaklı tırnak mantarı hastalığı bu şehirlerde daha yaygın olarak görülmektedir. Hastalığın en sevdiği şey nemdir, ayrıca ayaklarını fazla kullanan ve darbe alan sporcular, atletler, baletler gibi kişilerde de görülme sıklığı bir hayli fazladır.

Tırnak mantarı sadece ayaklarda değil el tırnaklarında da görülür, ama el tırnaklarındaki mantarların tedavisi ayak tırnaklarına oranla çok kolaydır.

Tırnak Mantarı Hastalığı Nedenleri

tırnak mantarı hastalığı nedenleri

Yavaş ve sinsice ilerleyen tırnak mantarı en sık rastlanılan tırnak hastalıklarının başını çeker. Mantar genellikle tırnağın altındaki tırnak yatağına kadar girerek burada etkili olmaya başlamaktadır. Tırnağa hasar veren her şey mantarın içeri girmesini kolaylaştırdığı için ayak ve tırnaklarına darbe alan, bu alanlara basınç uygulayan (atlet, sporcu, balet) insanlarda daha çok görülür. Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyona sebep olan mantarlar ortak kullanıma açık, ılık ve nemli yerlerde bulunurlar. Bu yerler ; hamamlar, saunalar, masaj salonları, soyunma kabinleri, yüzme havuzu, ortak kullanılan duş ve banyolar, bahçe, berberler ve kuaförler olabilir ayrıca temiz olmayan malzemelerin kullanımı da (manikür.pedikür) el ve ayaklarda tırnak mantarına sebep olabilir.

Ayrıca tırnak mantarı sorununa aşağıdaki durumlar da neden olmaktadır;
  • Parmakların zarar görerek zedelenmesi
  • El ve ayak tırnağına sert bir cisimle vurulması.
  • Ayak tırnağına basılması.
  • Tırnakların çok dipten ve yanlış kesilmesi.
  • Ayak parmaklarını sıkıştıran küçük ucu sivri ayakkabılar.
  • Sağlık açısından uygun olmayan malzemelerden yapılmış çoraplar, ayakkabılar.
  • Başkasına ait eşyaların kullanılması
  • Kişisel hijyene yeterince önem verilmemesi

Tırnak Mantarı Hastalığı Belirtileri


Tırnak mantarı farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Kişiden kişiye belirtiler farklılık gösterse de herkeste  tırnak mantarı belirtilerin asgari bir yapısı vardır ve bunlar;

  •  Tırnaklarda kırılganlık meydana gelmektedir.
  •  Tırnaklarda kalınlaşma gözükmektedir.
  •  Renk ve şekil bozuklukları meydan gelir. (Sarı, kahverengi veya yeşil renk)
  •  Tırnakların parlaklığını kaybetmesi sonucu matlık meydana gelir.
  •  Enfeksiyon sebebi ile hasara uğramış tırnakların tamamen düşmesi

tırnak mantarı hastalığından korunma yolları

Tırnak Mantarı Hastalığından Korunma Yolları


Tırnak mantarı hastalığına yakalanmak istemiyorsanız aşağıdaki önerilerime uymanızda fayda vardır, ayrıca sadece tırnak mantarı değil diğer bir çok mantar kökenli hastalık sizlere bulaşabilir bu yüzden kişisel hijyeninize dikkat etmelisiniz.

  • El ve ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru  tutun. Hastalığın en sevdiği şey nemdir
  • Halka açık yüzme havuzu ve duş alanlarında terlik  kullanımına özen gösterin.
  • Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin.
  • Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın.
  • Ayağınıza uyan, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar giyin.
  • Ev içinde kullanılan eşyaların kişiye özel olmasına dikkat edin.
  • Terleyen ayakkabılardan kaçının, ayrıca çoraplarınızı sık sık değiştirin ve çoraplarınızı iyi dezenfekte edin. 
  • Aynı ayakkabıyı üst üste giymeyin en azından 3 günde bir giyin.
  • Başkasına ait eşyaları kullanmayın.
Tırnak mantarı sorunu hakkında aşağıdaki yazılarımızdan da yararlanabilirsiniz.


Yazımız burada sona ererken, aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünden sorabileceğinizi unutmayınız. Yazılarımızı sosyal medyada paylaşırsanız hem daha fazla insana ulaşmasını sağlarsınız, hem de  emeğimize ufakta olsa bir teşekkür etmiş olursunuz, paylaşımınız için şimdiden teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder