15 Kasım 2018 Perşembe

Gribe Karşı Yoga

“İnfluenza” denen bir virüsten kaynaklı ortaya çıkan grip, bulaşıcı solunum yolu hastalığıdır. Toplumda çok sık görülen grip, özellikle kış sezonunda ve mevsim geçişlerinde karşılaşılmaktadır. Bütün insanlarda görülebilecek grip, çoğunlukla soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Yazımda da yoganın gribe karşı duygularını inceledim. Grip nedir, yoganın faydaları nelerdir, gribe ne iyi gelir gibi sorulara cevaplar  vereceğiz. İyi okumalar dileriz.

Grip ve Soğuk Algınlığı ile Baş Etmek için Yoga


Her mevsim geçişinde grip ya da soğuk algınlığı riskiyle karşı karşıya oluruz. Mevsim geçişleri aldatıcı olur. Nasıl giyineceğimizi dahi şaşırırız. Kış mevsiminde grip zaten çok yaygın yaygın olur. Ancak grip sadece kışın gelip bizi bulmaz. Sıcak ve nemli havalar, grip virüslerinin ya da başka hastalıklara yakalanma riskini barındıran virüs ve bakterilerin çoğalmasına uygun zemin hazırlar. Hele ki yaz gribine yakalanmak, o sıcak ve nemli havada insanı fazlasıyla bunaltır.

Mevsim ne olursa olsun, bir esintide kalmak bile soğuk algınlığına ya da gribe neden olabilir. Gribe yakalandığınızı ya da soğuk aldığınızı hissettiğiniz anda bunu önlemek mümkündür. Temizliğe özen göstermek, besleyici gıdalar yemek, düzenli uyku uyumak hastalıklara yakalanmadan önce alabileceğiniz tedbirlerdir. Yoga da, hastalıklardan korunmanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz için önemli ölçüde fayda sağlar.


Yoga Hastalıklara Karşı Vücudu Korur


Yoga, küçük viral enfeksiyonların semptomlarını hafifletebilir, ayrıca vücudun hastalıktan kurtulması için bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Her türlü fiziksel aktivite bağışıklık sistemine destek sağlar. Yoga, doğada bulunan stres azaltma ve bağışıklık geliştirme özellikleri ile hem kısa süreli bir destek hem de bağışıklık sisteminin uzun süreli güçlendirilmesine olanak sağlayacaktır. Yoganın bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerini artırmak için önerilen özel yoga duruşları da kullanılabilir.

Grip Olduğunuzda Yoga Yaparken Neye Dikkat Edilmeli? 


Eğer gripseniz ya da soğuk algınlığı durumu yaşıyorsanız, hastalık esnasında yoga yaparken bedeninize karşı her zamankinden daha nazik olmalısınız. Hasta iken yoga yapmanın anahtar ifadesi, ‘ılımlı’ bir yoga uygulamasıdır. Eğer hastayken bedeninize sert egzersizler için zorlarsanız, bağışıklık sistemini daha çok strese sokarsınız. Bu iyileşmenize değil, vücudunuzun daha çok yorulmasına neden olur. Hastalık esnasında yoga pozlarını nazik ve hafifleterek, nefes egzersizlerine yoğunlaşarak deneyimleyin.

Günümüzde stres, hastalıklara neden olan başlıca nedenler arasında yer alır. Yoganın stres azaltma özelliği, hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır veya hastalık esnasında iyileşmeye yardımcı olur. Stres, timüsün küçülmesine neden olur ve bir bağışıklık hücresi üreticisi olarak işlev görmesini engelleyerek, soğuk algınlığı veya gribe yakalanmaya neden olur.
Dr. Richard Besser, CNN’e verdiği demeçte, “Vücut, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarla savaşırken stres hormonu kortizolünü salgılar ve araştırmalar, yoga ve nefes egzersizleri gibi stres giderici tekniklerin bağışıklığı artırmaya yardımcı olabileceğini” öne sürmüş ve eklemiştir “Nazikçe, bedeni zorlamadan uygulanan yoga pozlarının soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonları ile ilgili ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir.”

Sağlıklı Yaşam


Patanjali’nin Yoga Sutralarından birini düşünün: “Hastalık, donukluk, şüphe, dikkatsizlik, tembellik, duygusallık, yanlış algı, sağlam zemine ulaşılamaması, akıl karışıklıklarının engelleridir.” Sağlıklı bir vücut olmadan, etkili bir şekilde başka bir şey yapmak veya odaklanmak zor olabilir. Kendinize karşı şefkatli ve besleyici olun. Vücudunuzu mutlu eden asana (poz) uygulamalarını, doğal hastalık önleyici yöntemlerle birleştirin. Sağlıklı besleyici besinler tüketin ve düzenli uyku uyuyun.

Gripken Uygulanabilecek Yoga Pozları


Hastalık esnasında uygulanması önerilen pozların her biri, grip ve soğuk algınlığı yakalama yanı sıra, hastalık belirtilerini yönetmeye yardımcı olur. Sadece birkaç dakika ayırarak, haftada üç kez gün içerisinde ya da yatmadan önce bu pozları uygularsanız, her gün biraz daha iyi hissedeceksinizdir.
Cobra, Pigeon, Fish, Boat, Bow ve Bridge (sethu bandhasana), Viparita Karani göğüs açıcı pozlardır ve timüs bezini çalıştırma özelliğine sahiptirler. Ayrıca, timüs bezi dördüncü çakra merkezinde yer aldığından, “yum” diye adlandırılan bu çakraların bija mantraları, bu pozları gerçekleştirirken timüs bezini daha da aktive edebilir. Sinüslerin açılmasını sağlamak için, Balasana, Adho Mukha Pvanasana, Paschimottanasana, Uttanasana, Baddha Konasana pozlarını deneyimleyebilirsiniz. “Om” söylemek, titreşim etkisinden kaynaklı sinüslerin açılmasına yardımcı olabilir. Yoga uygulamanızı bitirmeden önce fiziksel ve strese dayalı gerginliği serbest bırakmak için Jathara Parivartanasana ile bir twist yaparak Savasana’ya (derin gevşeme) geçebilirsiniz.

Gripten Korunmak İçin Basit Yöntemler yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder