26 Şubat 2019 Salı

Genital Siğil

Human papillomavirüs (HPV) en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşma olasılığı yüksek hastalıkların başında gelmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda pek çok farklı hastalığın etkisi bulunmaktadır. Cinsel organlarda ve ya etrafında; serviks, vajen, vulva, penis, oral kavite, baş boyun ve anal kanal kanserleri HPV enfeksiyonuna bağlı olsada anogenital siğil en sık karşılaşılan formudur. Kadınlarda yaşanan genital siğil servikal kanserlerin %70’inden HPV 16 ve 18 sorumluyken, her iki cinste yaşanabilen genital siğillerin %90’ından HPV 6 ve 11 sorumludur. Yazımızda genital siğil nedir, neden oluşur, genital siğilin oluşma nedenleri nelerdir, nasıl bulaşır, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevap verilmektedir. İyi okumalar.

Genital Siğil Nedir


Genital Siğil
Human Papilloma Virus (HPV) İnsan Papilloma Virüsü diye "Türkçeye" çevrilebilir. HPV'nin aşağı yukarı 40 türü siğile yol açarken, bir kaç HPV türü kansere dahi yol açabilen hastalılara yol açabilir. Kaldı ki kadınlarda en fazla görülen kanser türü rahim ağzı kanseridir. HPV’ nin 60'ya yakında çeşidi  genital bölgeyi enfekte etmek ile beraber bir bölümü yüksek risk, bir bölümüyse düşük risk grubunda incelenebilir. Virüs ile enfekte insanların %40’ı cinsel hayatın ilk yıllarda enfeksiyon yaşanır ve geçer. Kansere yol açan lezyonlar 20-29’ lu yaşlarda üst seviyede yaşanırken, kanser 40- 49’lu yaşlarda risk çok fazla artar. Tabi ki bu noktada teşhis ve tedavi gerekmektedir. Kanser oluşmadan önce kontroller ile teşhiste bulunmak ve tedavi süreci yürütmek en sağlıklısı ve önerilmektedir.

HPV'den Korunmak



2006 senesine kadar HPV'den korunma yolu olarak yalnızca tek eşlilik önerilmekteydi. Fakat dünyada 2006 senesinde her yerde ve Türkiye'de de Gardasil adında ki aşı korunma yolu olarak satışa sunulmaya başlandı. Bu aşı artık tek eşli olmadan da HPV'den korunma şansı verdi. Genital siğillerin %90 gibi bir oranından sorumlu HPV 6 ve 11'dir. Rahim ağzı kanserinin %70’inden sorumlu HPV 16 ve 18 türlerine karşı üç dozluk bu aşı ile korunma sağlanmıştır. Bu aşı 9-26 yaş arası kadınlarda yani ergenlik sürecinde ki kadınlarda HPV'den dolayı serviks, vajina, vulva ve anal kanserler; genital siğiller, serviks intraepitelyal neoplazm (CIN), serviks adenokarsinoma (AIS), vulva intraepitelyal neoplazm (VIN), vajinal intraepitelyal neoplazm (VaIN) ve anal intraepitelyal neoplazm (AIN) gibi hastalıklardan, bunun yanında 9-26 yaş erkeklerde de ise HPV kaynaklı anal kanser ve genital siğillerden korunma noktasında uygulanmaktadır.

Genital Siğil Tedavisi



Genital siğillerin geçirilmesi noktasında siğillerin yeri ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Genital siğil tedavisi virüsle ilişkili olarak yaşanan şikayetleri yok etmek üzerine gerçekleştirilir fakat virüsün kendisi çoğu zaman yok edilememektedir. Virüs vücuttan atılamaz, daha sonra tekrar yaşanabilir veya virüse bağlı komplikasyonlara neden olabilir ve hatta tedavi olsa dahi cinsellikle virüsü başkalarına bulaştırabilir. Genital siğillerin çeşitleri ve büyüklüğüyle ilişkili olarak gerçekleştirilebilecek tedaviler şöyle sıralanabilir:


  •  İmiquimod krem,
  •  Podophyllum resin barındıran topikal kremler,
  •  Podpfiloks solusyon,
  •  5- floroa urasil barındıran topikal kremler,
  •  Triklor asetik asit yardımıyla yakma,
  •  Kriyoterapi ( dondurma),
  •  Lazer tedavi ( lazer ile yakma ),
  •  Koterizasyon ( elektrik ile yakma ) .


Yukarıda saydığım tedaviler tek ya da kombine şekilde uygulanabilmektedir. Büyük siğiller cerrahi yöntemlerle çıkartılabilmektedir. Genital siğillerin tekrarlamasının önüne geçmek amacıyla içlerin anti viral bir ilaç olan alfa – interferon enjekte edilerek uygulanabilir.


Evde Siğil Geçirme yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder